Mainos

SDP:n puheenjohtajaehdokastilanne edelleen auki

Työministeri Tarja Filatov on kieltäytynyt SDP:n puheenjohtajakisasta. Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Filatovin ratkaisua valitettavana ja jatkaa yhä oman ehdokkuutensa pohtimista.

SDP:n puheenjohtajapelissä tapahtui tänään jälleen uusi siirto. Yhtään uutta puheenjohtajaehdokasta ei tosin ilmaantunut. Yksi varteenotettava mahdollinen ehdokas kuitenkin poistui kuvioista, kun työministeri Tarja Filatov ilmoitti Kaleva-lehden haastattelussa, ettei hän pyri puolueen johtoon. Filatov toivoi lehden haastattelussa, että ulkoministeri Erkki Tuomioja asettuisi ehdolle.

Tuomioja taas sanoi pitävänsä hyvin valitettavana, ettei Filatov lähde SDP:n puheenjohtajaehdokkaaksi. Tuomioja ei ole antanut viitteitä omasta ehdokkuudestaan. Jonkin verran Tuomioja kuitenkin raotti salaisuuden verhoa. Hän sanoi puhelimessa STT:lle Filatovin päätöksen merkitsevän, että hänen pitää jatkaa omaa harkintaansa siitä, ryhtyykö hän puheenjohtajaehdokkaaksi.

- Kyllä tämä tietyllä lailla paineita lisää, mutta en osaa sanoa vielä omaa ratkaisuani, hän mainitsi.

Oman tärkeän lisänsä puheenjohtajakeskusteluun toi istuva puheenjohtaja Paavo Lipponen. Hän sanoi TV1:n Lauantaiseurassa olevansa pettynyt siitä, etteivät Filatov ja valtiovarainministeri Antti Kalliomäki suostu ehdokkaiksi. Hän kysyi, että ovatko ministerin tehtävät niin vaativia ja kuluttavia, ettei sitten jakseta ajatella isompia töitä. Kalliomäen ratkaisu tuli julkisuuteen jo perjantaina.

Puheenjohtajaveikkailuissa kärkipaikkaa pitävä puoluesihteeri Eero Heinäluoma oli edelleen vaitonainen aikeistaan. Hän kertoi STT:lle lyhyesti vetäytyvänsä piilopirttiin pohtimaan puheenjohtaja-asiaa hyvin tarkkaan. Hän lupasi kertoa ajatuksistaan tarkemmin alkavan viikon loppupuolella.

Ehdokkaiden vähäinen määrä huolestuttaa

Kieltäytyminen ja kuurupiilo merkitsevät sitä, että toistaiseksi puheenjohtajaehdokkaita on vain yksi. Kansanedustaja Arja Alho on ilmoittanut olevansa valmis puolueen johtoon. Oikeusministeri Johannes Koskinenkin edelleen pohtii asiaa.

Niin Lipponen, Tuomioja kuin Heinäluomakin olivat huolissaan ehdokkaiden vähäisestä määrästä. Lipposen mielestä kieltäytymiset saattavat merkitä keskustelun jäävän vähäiseksi. Myös Tuomiojan mielestä puheenjohtajakilpailussa tarvitaan useita ehdokkaita.

- Kyllä minä toivon useampia ehdokkaita joka tapauksessa siitä riippumatta, olenko siinä joukossa vai en. Ensin pitää saada aikaan aito vaali ja aito keskustelu, jossa käytäisiin muita kuin henkilökysymyksiäkin lävitse, hän korosti.

Niin ikään Heinäluoman mielestä olisi tärkeää, että puoluekokouksen valinnassa mukana voisi olla useampia ehdokkaita.

Tuomioja ei osaa vielä sanoa, koska hän kertoo harkintansa tuloksen. Ensi viikon hän on pääasiassa ulkomailla, joten hänen mukaansa tuskin silloin mitään tapahtuu.

Tuomioja haastoi kolme vuotta sitten Lipposen puheenjohtajakisassa. Hän sai runsaan kolmanneksen puoluekokouksen äänistä.

Lipponen ilmoitti viime keskiviikkona, ettei hän asetu enää ehdolle puheenjohtajaksi. Puoluekokous valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa Jyväskylässä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 12.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.