SDP:ltä terveysavaus: Kansan tulisi käyttäytyä kuin ylin tuloluokka, kokoomus tyrmää – "Käsittämätön, epärealistinen esitys"

Saadaanko SDP:n terveysohjelmalla miljardisäästöt? 10:07
Katso kiivas keskustelu videolta!

SDP esittää kansallista hyvinvointiohjelmaa ja "hyvinvointipysäkkiä", joilla voitaisiin puolueen mukaan vahvistaa julkista taloutta 1,9 miljardilla euroa kahden vaalikauden aikana ja lisäksi saada 100 000 uutta työllistä.

Asioita esitetään juuri julkaistussa SDP:n Julkisen talouden vahvistaminen ennaltaehkäisyn keinoin -ohjelmassa.

Hyvinvointiohjelmassa asetettaisiin yhdessä hyvinvointialueiden kanssa jokaiselle alueella omat tavoitteet ja toimenpiteet hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Hyvinvointipysäkissä puolestaan järjestettäisiin täysi-ikäisille suomalaisille hyvinvointitarkastus säännöllisin väliajoin. Elämäntilanteesta riippuen tarkastus tehtäisiin 2–5 vuoden välein. Pysäkin kustannukset olisivat noin 100–300 miljoonaa euroa vuosittain riippuen tarkastusten laadusta. 

– Tässä tavoitteessa on kyse siitä, että saataisiin ihmiset käyttäytymään niin kuin keskimäärin ylimmässä tuloluokassa käyttäydytään terveyden näkökulmasta, jotta voisimme tehdä ison remontin sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeeseen, avaa kansanedustaja Antti Rinne (sd.) Huomenta Suomessa.

Rinteen mukaan ylimmän tuloluokan ihmiset elävät keskimäärin terveellisemmin kuin alemmat tuloluokat.

– Loppujen lopuksi meillä olisi 10–15 vuoden päästä meillä tilanne, jossa mahdollisimman pitkälle jokainen suomalainen huolehtisi (omasta terveydestään) niin kuin nykyään varakkaat ihmiset huolehtivat, Rinne sanoo.

Mistä henkilöstö?

Kokoomuksen lääkärikansanedustajan Mia Laihon mukaan SDP:n ehdotus kuulostaa monimutkaiselta ja erikoiselta. Hän pohtii, perustuuko SDP esitys oikeisiin tietoihin ja realistiseen tilanteeseen.

– Meillä on tässä maassa ennätyksellisen pitkät hoitojonot. Ihmisiä odottaa sekä perusterveydenhuoltoon että erikoissairaanhoitoon eli meillä on merkittävä henkilöstövajaus. Tässä ohjelmassa, mitä SDP nyt esittää, esitetään joka toinen vuosi terveystarkastuksia kaikille 18 vuotta täyttäneille. Tämä on käsittämätön, epärealistinen esitys, Laiho sivaltaa.

– Kokoomuksen vastaus on miljardileikkaus hyvinvointialueilta, se ei mielestäni tähän tilanteeseen passaa, Rinne näpäyttää takaisin.

Laihon mukaan hoitajapulan takia tehdään nykyään vain puolet lasten neuvolatarkastuksista ja koulujen laajoista tarkastuksista. SDP:n esitys sen sijaan vaatisi eduskunnan tietopalvelujen laskelmien mukaan tuhatta uutta hoitajaa ja 700–800 uutta lääkäriä, Laiho kertoo.

– Hallitus on tehnyt henkilöstömitoitus- ja hoitotakuulainsäädännön ja nämä kaikki vaativat lisää. Mistä ihmeestä te tämän henkilöstön otatte, Laiho kysyy.

– Ei minulla ole suoraa vastausta tuohon, ei varmaan kellään ole, Rinne sanoo.

Kokoomus puuttuisi verotukseen

Kokoomus kertoo omaksi sopeuttamisratkaisukseen terveyden saralla esimerkiksi terveysperustaisen veron.

– Esimerkiksi elintarvikkeet, jotka sisältävät paljon suolaa tai rasvoja, jotka ovat epäterveellisiä, Laiho kertoo verotettavista kohteista.  

– Hyvinvointipysäkissä ei ole mitään järkevää toimintatapaa. Demarit ovat jääneet pysäkille tässä asiassa, Laiho jatkaa.

Valtiovarainministeriön mukaan julkista taloutta tulisi sopeuttaa yhdeksällä miljardilla eurolla seuraavan kahden vaalikauden aikana, joten vaikka SDP:n esitys toteutuisi, sopeutettavaa jää paljon. 

Rinne korostaa, että sekä meno- että tulopuoleen joudutaan puuttumaan ja ennaltaehkäisevät keinot ovat vain osa puolueen sopeutustoimista. 

Lue myös:

    Uusimmat