Schumi ylivoimainen Japanissa, Räikkönen kuudes

Ferrarin Michael Schumacher ajoi näytöstyyliin formula ykkösten Japanin GP:n voittoon. Schumacher johti kisaa lähdöstä maaliin. McLarenin Kimi Räikkönen sijoittui Suzukan radalla kuudenneksi 39 sekuntia voittajalle hävinneenä.

Kolmen varikkokäynnin taktiikkaa käyttänyt Michael Schumacher ajoi maaliin 14 sekuntia ennen toiseksi sijoittunutta Williamsin Ralf Schumacheria, joka teki isoveljensä tapaan kolme varikkokäyntiä. Ralf saavutti näin kauden ensimmäisen varsinaisen palkintokorokepaikkansa, sillä Kanadassa hänet hylättiin kisan jälkeen toiselta sijalta. Kahden varikkokäynnin taktiikkaan turvautunut BAR:n Jenson Button sijoittui kolmanneksi 19,6 sekuntia voittajasta jääneenä. Voitto oli Michael Schumacherille ennätyksellisesti kauden 13:s ja uran 83:s.

Kotiyleisönsä edessä ajanut BAR:n Takuma Sato oli kilpailun neljäs. Viidenneksi ajoi 11. ruudusta matkaan lähtenyt Renault'n Fernando Alonso. 12. lähtöruudusta startannut Kimi Räikkönen ylsi kuudenneksi. Räikkösen nousua avitti Rubens Barrichellon ja David Coulthard kolarointi. Williamsin Juan Pablo Montoya ajoi Suzukassa seitsemänneksi ja Sauberin Giancarlo Fisichella kahdeksanneksi.

Renault'lla kauden toisen kisansa ajanut ex-maailmanmestari Jacques Villeneuve oli jälleen vaisu. Hän jäi kisassa 10:nneksi yli kierroksen voittajalle hävinneenä.

Räikkönen kiri kuudenneksi

Räikkösen vauhti taifuunin takia sunnuntaiaamulle siirretyssä aika-ajossa oli vaisua. Suomalainen lähti näin ollen kilpailuun vasta 12. ruudusta. Startissa Räikkönen nousi 11:nneksi ohittaen huonon lähdön saaneen Toyotan Olivier Panisin. Kimi putosi sijan, kun Williamsin Juan Pablo Montoya ohitti hänet 7. kierroksella. Räikkönen ehti nousta muiden varikkokäyntien myötä 8. sijalle ennen omaa ensimmäistä varikkokäyntiään, jonka hän teki 14. kierroksen jälkeen. Kimi putosi ensimmäisten varikkovisiittien jälkeen 12:nneksi. Varikkokäyntinsä yhteydessä Räikkönen nousi kuitenkin aiemmin edellään ajaneen Renault-kuski Jacques Villeneuven ohitse.

Räikkönen kipusi 11. sijalle, kun Jaguarin Mark Webber teki toisen varikkokäyntinsä 19. kierroksella. Webber keskeytti hetkeä myöhemmin teknisiin ongelmiin. Räikkönen ehti kivuta 6. sijalle ennen 35. kierroksella tekemäänsä toista varikkokäyntiään, jonka jälkeen putosi takaisin 10. sijalle. Räikkönen nousi kahdeksanneksi, kun hänen edellään ajaneet Rubens Barrichello ja David Coulthard osuivat ohitustilanteessa yhteen ja keskeyttivät 39. kierroksella. Kahden varikkokäynnin taktiikalla ajanut Räikkönen nousi Montoyan ja Fisichellan 41. kierroksella tekemien kolmansien varikkokäyntiensä myötä kisassa kuudenneksi.

Schumin ylivoimaa

Paalupaikkamies Michael Schumacher piti kärkisijansa lähdössä kuten myös velipoika Ralf Schumacher toisen sijansa. Webber otti kolmannesta ruudusta vaisun lähdön pudoten kuudenneksi molempien BAR-kuljettajien ja Toyotan Jarno Trullin taakse.

Michael Schumacher karkasi jo kisan alkukierroksilla täysin omille teilleen. Schumi teki 13. kierroksen jälkeen ensimmäinen varikkokäyntinsä ja palasi varikolta radalle kärkipaikalle. Toisen varikkokäyntinsä hän teki 26. kierroksen jälkeen ja palasi jälleen radalle selvässä johtoasemassa. Schumi teki kolmannen varikkokäyntinsä 39. kierroksella pysyen yhä kisan johdossa. Kukaan ei tällä kertaa pystynyt uhkaamaan loppukierroksilla vauhtiaan hidastaneen Schumacherin voittoa.

- Kilpailu meni ilman minkäänlaisia ongelmia ja renkaani toimivat loistavasti läpi koko kisan. Hieman arvuuttelimme ennen kilpailua, minkälaisilla taktiikoilla muut olivat liikkeellä, mutta pian selvisi, että itse olimme valinneet parhaan mahdollisen taktiikan, selvitti Schumacher.

Michael Schumacherin lisäksi myös toiseksi sijoittunut Williamsin Ralf Schumacher oli mielissään Japanin GP:n annista.

- Valitsimme tänään oikean taktiikan ja se näkyi lopputuloksessa. Kaiken kaikkiaan viikonloppu oli onnistunut, pääsinhän starttaamaan kisaan toisesta lähtöruudusta. Oli myös tärkeätä, että pystyimme jälleen kasvattamaan eroa McLareniin valmistajien sarjassa, joka oli yksi tämän viikonlopun tavoitteistakin, kertoi tyytyväinen Ralf Schumacher.

Japanin GP:n lopputulokset:

1. Michael Schumacher   Ferrari 1.24.26,985   (3 varikkokäyntiä)
2. Ralf Schumacher      Williams   + 14,098   (3)
3. Jenson Button        BAR        + 19,662   (2)
4. Takuma Sato          BAR        + 31,781   (3)
5. Fernando Alonso      Renault    + 37,767   (2)
6. Kimi Räikkönen       McLaren    + 39,362   (2)
7. Juan Pablo Montoya   Williams   + 55,347   (3)
8. Giancarlo Fisichella Sauber     + 56,276   (3)
9. Felipe Massa         Sauber   + 1.29,656   (3)
10. Jacques Villeneuve  Renault - 1 kierros   (2)
11. Jarno Trulli        Toyota  - 1 kierros   (3)
12. Christian Klien     Jaguar  - 1 kierros   (2)
13. Nick Heidfeld       Jordan  - 1 kierros   (3)
14. Olivier Panis       Toyota  - 2 kierrosta (3)
15. Timo Glock          Jordan  - 2 kierrosta (3)
16. Gianmaria Bruni     Minardi - 3 kierrosta (3)

Kilpailun nopein kierros Rubens Barrichello 1.32,730 minuuttia kierroksella 30. Voittaja M. Schumacher keskinopeus 218,524 km/t.

9. Jordan-Ford            5
10. Minardi-Cosworth       1

Pisteet Japanin GP:n (17/18) jälkeen.