Mainos

Schjerfbeckin töitä huutokaupataan Helsingissä

Helene Schjerfbeckin maalaama Tammisaaren kaunotar on myynnissä Bukowski-Hörhammerin kansainvälisessä keväthuutokaupassa Helsingissä 28. huhtikuuta. Teoksen lähtöhinta on 220 000-250 000 euroa. Myyntiin on tulossa myös teos Sisko syöttää pikkuveljeä sekä kahdeksan Schjerfbeckin piirrosta ja litografiaa.

Bukowski-Hörhammerin sadannessa huutokaupassa on 750 myyntikohdetta, joiden yhteenlasketut lähtöhinnat ovat 3,25 miljoonaa euroa.

Schjerfbeck maalasi Tammisaaren kaunottaren vuonna 1925. Taiteilijalle tyypillisen pelkistetyllä kaunottarella on sensuelli suu ja hyvin muodikas kampaus. Teos oli mukana Ateneumin Schjerfbeck-näyttelyssä kymmenen vuotta sitten. Vuodelta 1881 peräisin oleva maalaus Sisko syöttää pikkuveljeä on ollut esillä monissa näyttelyissä.

Myyntikokoelmassa on myös useita muita kotimaisen taiteen kärkinimiä. Elin Danielson-Gambogin herkkä työ Ahkera koululainen vuodelta 1909 esittää Maija Sidorowia koulussa ahertamassa. Teoksen lähtöhinta on 40 000-50 000 euroa. Arvid Liljelundin Kahdenkesken ja Isovanhempien luona edustavat asiantuntijoiden mukaan suomalaista kansankuvausta parhaimmillaan.

Kulta-ajan taiteilijat mm. Pekka Halonen, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Amelie Lundahl ja Maria Wiik ovat vahvasti edustettuina. Vanhempaa kotimaista taidetta on tulossa huutokauppaan mm. Oscar Kleinehilta, Hjalmar Munsterhjelmiltä, Bernt Lindholmilta ja Ferdinand von Wrightiltä. Viimeksi mainitun Teeriä rantatöyräällä on vuodelta 1863. Maalauksella on huutokaupan toiseksi korkein lähtöhinta - 125 000-150 000 euroa.

Kolme harvinaista 1700- luvun työtä

Harvinaisia kotimaisia 1700-luvun maalauksia on myynnissä kolme. Isak Wacklinin Nainen on ollut Ateneumin näyttelyssä 1959 ja sen jälkeen talletettuna Lääninmuseossa Vesteråsissa. Sen lähtöhinta on 20 000-50 000 euroa. Teos esittää neiti Schröderheimia (myöhemmin rouva von Numers).

Kaksi muuta 1700-luvun teosta on maalannut Johan Tietrich Schoulzt, joka tuli tunnetuksi Kustaa III:n laivaston Ruotsinsalmessa käymien taistelujen kuvaajana. Toisessa kuvataan Porkkalan edustalla käytyjä taisteluja ja toisessa tilannetta, jossa kuningas oli hengenvaarassa.

Modernia kotimaista taidetta edustavat mm. Reidar Särestöniemen, Ilkka Lammen, Juhani Linnovaaran ja Anitra Lucanderin työt.

Ulkomaisen taiteen kärkinimiä ovat Ilja Repin, Andy Warhol, Henri de Tolouse-Lautrec ja Marc Chagall. Chagallin vuonna 1951 Venetsiassa maalaama Maalaustelineen ääressä on lähtöhinnaltaan 40 000-50 000 euroa. Nykytaiteilijoiden tähtikaartia edustaa brittiläinen vuonna 1953 syntynyt Albert Louden.

Designea, hopeaa, posliinia ja koruja

Huutokaupassa on myös modernia taideteollisuutta ja design-esineitä. Myytävänä ovat Gunnel Nymanin Barokki- ja Serpentiini-maljakot, Tapio Wirkkalan suuri hopeinen kynttilänjalka sekä keramiikkaa Birger Kaipiaiselta ja Toini Muonalta. Mukana on lisäksi mm. Alvar Aallon huonekaluja.

Hopeaesineistön harvinaisuuksiin kuuluvat Fabergén kahvikalusto ja kokoelma 1700-luvun hopeaa. Korujen joukossa on oopperalaulajatar Antonietta Toinin aikoinaan omistama venäläinen sormus.

Pietarin Keisarillisen Posliinitehtaan tuotantoon kuuluu mm. 12 lautasta Nikolai II:n yksityiskäyttöön tilaamasta Purppura-astiastosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.