Mainos

Satoja kuoli patoräjäytyksissä Kiinassa

Jangtsejoen tulvat vaativat jälleen satoja ihmishenkiä, kun tulvat mursivat padon Hubein maakunnassa Keski-Kiinassa. Kiinan viranomaiset määräsivät lauantaina tulvavalleja räjäytettäväksi säästääkseen maan suurimmat kaupungit tulvilta.

-Vesi vei mennessään noin 200 ihmistä - sotilasta, maanviljelijää ja työntekijää - jotka työskentelivät padon suojaamiseksi sen romahtaessa, kertoi paikallinen viranomainen.
-Juuri kun joukot saapuivat paikalle kuorma-autoissa hälytyksen saatuaan, pato romahti ja vei heidät mennessään, jatkoi viranomainen.

Kiinan viranomaiset myönsivät eilen ohjanneensa tulvivan Jangtsejoen vettä pois uomastaan maaseudulla, jotta jokivarren suurkaupungit säästyisivät tulvat tuhoilta. Uutistoimisto Xinhuan mukaan Hubein maakunnassa räjäytettiin 11 suojapatoa joen varrelta. Vesi peitti alleen noin 10000 hehtaaria peltoa ja saman määrän asuntoja, joista jouduttiin evakuoimaan yli 30000 asukasta.

Ihmisoikeusaktivistit kertoivat aiemmin ainakin 150 sotilaan saaneen surmansa Wuhanin kaupungin liepeillä Keski-Kiinassa, kun patoja räjäytettiin viranomaisten määräyksestä. Samoissa räjähdyksissä hukkui ihmisoikeusaktivistien mukaan myös useita satoja paikallisia asukkaita tulvaveden vallattua yllättäen maaseudun. Kiinan johto ei ole kommentoinut tapahtumaa.

Viranomaisten mukaan vahingot jäävät vähäisemmiksi, kun veden annetaan tulvia suunnitellusti ennen täydellisen katastrofin syntymistä. Räjäytysoperaatioiden tarkoituksena on estää seitsemän miljoonan asukkaan Wuhanin kaupungin joutuminen veden alle. Jangtsejoen pahin tulva sitten vuoden 1954 on jo jättänyt miljoonat ihmiset kodittomiksi ja surmannut ainakin 1200 ihmistä.

Otto lähestyy Kiinaa

Sääennusteet eivät lupaa helpotusta tulvien kanssa kamppaileville miljoonille kiinalaisille. Jangtsejoen yläjuoksulla on satanut viime päivinä rankasti ja hirmumyrsky Otto lähestyy Kiinan itärannikkoa Taiwanin suunnasta. Trooppinen Otto voi lisätä sateita rajusti alueella.
-Myrskyn odotetaan siirtyvän pohjoista kohti Jiangxin ja Anhuin maakuntiin, ja vaikuttavan tulva-alueilla Jangtsen keski -ja alajuoksuilla, kertoi meteorologi.

Tänään tulvan vastaiseen taisteluun oli mobilisoitu jo 2,26 miljoonaa ihmistä Jangtsen keski -ja alajuoksulle, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua. Poliisi kertoi puolestaan, että rosvojoukot ovat iskeneet tulva-alueilla sijaitseviin koteihin, jotka ovat tyhjillään.
-Varastaminen ja ryöstöt ovat lisääntyneet, kun häiriköt ottavat hyödyn irti tulvista, kertoi turvallisuusviranomainen uutistoimisto Xinhualle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.