Salaojien tarkastus ja kunnostaminen

Monissa vanhemmissa omakoti- ja rivitaloissa – miksei kerrostaloissakin – havaitaan usein ongelmia salaojien toiminnassa. Aikoinaan ei ole osattu kiinnittää riittävästi huomiota siihen, millaisilla maa-aineksilla täytöt on tehty salaojaputkien ympäristössä: on laitettu vettä läpäisemätöntä materiaalia kuten hienoa hiekkaa tai multaa suoraan putkien päälle. Kovin hienojakoinen materiaali pääsee lisäksi valumaan putken rei'istä sisään ja muodostamaan sinne tukoksia.

Joka Kodin Asuntomarkkinat kävi seuraamassa erään vanhemman rivitaloyhtiön salaojaremonttia. Kapillaarista kosteuden nousua perustusten kautta ylöspäin ulkorakenteisiin ei ole ilmennyt, mutta kun lähitulevaisuudessa on tarkoitus tehdä isompaa piharemonttia istutuksineen ja asvaltointeineen, tilaisuus on otollinen myös tämän asian tarkistamiseksi. Olisihan nimittäin noloa kaivaa uudet, hienot istutukset auki heti seuraavana kesänä.

Apuna urakoitsija käytti erityistä, joustavan kaapelin päässä olevaa viemärikameraa, jota voidaan liikuttaa salaojaputkistossa. Kuvaruudusta on helppo havaita putkea mahdollisesti tukkivat maamassat, vääränsuuntaiset kaadot, joiden aiheuttamissa notkahduksissa vesi seisoo sekä muut vauriot. Useinhan vahinko saattaa syntyä heti rakennusvaiheessa, kun kaivinkone uutta linjaa täyttäessään survaisee telaketjullaan putken ruttuun. Vahinko jää silloin helposti huomaamatta.

Kameran liikettä voi seurata toisaalta matkamittarin, toisaalta siihen kiinnitetyn lähettimen avulla. Hiukan miinaharavaa muistuttavalla "tutkalla" lähettimen paikka voidaan havaita maanpinnalta hyvin tarkasti. Kun vauriokohdat voidaan näin merkitä täsmälleen, vältetään useinkin kiusallisen laajoja kaivutöitä aiheuttava "hakuammunta".

Kamera löysi yhden talon päätylinjalta jonkun verran juurikasvustoa ja maa-aineksia, jotka saadaan poistettua huuhtelemalla. Keskivaiheilta löytyi kuitenkin selvä vaurio: putki oli mennyt poikki.

Kun kohta avattiin ja mietittiin, mikä vaurion mahdollisesti oli aiheuttanut tultiin siihen johtopäätökseen, että se oli syntynyt pari, kolme vuotta sitten uusittaessa kaukolämpöjohdotuksia lämpökeskuksesta eri taloille. Putki lienee katkennut silloin kaivutöiden yhteydessä ja jäänyt tekijöiltä havaitsematta. Vaurioitunut putken osa leikattiin kokonaan pois ja laitettiin tilalle uusi ja ehjä. Kaato tarkistettiin.

Rakennusajankohdan taloille tyypillisesti kaivantoa avattaessa löytyi kyllä lämmöneristyksenä käytettyä styroksia, muttei sitä vastoin minkään vertaa varsinaista salaojahiekkaa, soraa tai sepeliä. Silloin salaojakaivannot täytettiin säännönmukaisesti samalla massalla, joka niistä oli nostettu.

Talon toisessa päädyssä linjasto avattiin kokonaan, koska se oli sekä täynnä hiekkaa että rikkonainen. Koko putki vaihdettiin ja rakenne tehtiin sillä tavalla, että se täyttää näiltä osin nykyisetkin ohjeet: putki kaivettiin oikeaan syvyyteen ja oikeaan kaatoon, riittävästi perustussyvyyden alapuolelle. Putken alle, kaivannon pohjalle pantiin reilun levyinen suodatinkangas, joka voidaan kääriä eräänlaiseksi makkaraksi sekä putken että sen päälle tulevan sepelin ympärille. Tämä ehkäisee aivan olennaisesti juuriston tunkeutumista putkiin sekä estää hienoaineksen tihkumisen niiden sisään. Päälle tuli vielä täyttö salaojasepelillä, jonka karkeus oli 6-16.

Suojaa perustukset ulkopuoliselta kosteudelta:

  • Muotoile pintamaat siten, että ne viettävät vähintään kolmen metrin matkalla ainakin 5 cm metrillä.
  • Johda kattovedet pois rakennuksen seinustoilta.
  • Jos joudut kaivamaan sokkelin paljaaksi perustusten reunasta, samalla on käytännöllistä asentaa perusmuurilevy, ellei sellaista ole aikaisemmin asennettu.

(JKA 20.10.2006)

Lue myös:

    Uusimmat