Salainen puutarha

Keskellä suurkaupunkia, tavallisen 80-luvun kerrostalon erään oven takana odottaa yllätys: lumoava koti, joka on täynnä kukkia, perhosia, lintuja ja välkehtivää valoa.

Mikä?

Hollantilaisen taiteilijan ja suunnittelijan Wouter Dolkin koti Kölnissä, Saksassa.

Koko?

69 neliötä.

Erityistä?

Dolk tunnetaan käsinmaalatuista tapeteistaan: www.wouterdolk.com.

Asunnon edellinen asukas muunsi kaksion yhdeksi suureksi tilaksi, jossa vain kylppäriin on ovi. Oleskelutilaa hallitsee Dolkin tapetti, jossa on hänen töilleen tyypillisiä lehtikuvioita. Dolk maalaa mielellään myös lintuja, kukkia ja muita luonnon elementtejä. Hänen lempiharrastuksiinsa kuuluu keräily, ja niinpä koti on täynnä kiehtovia aarteita eri aikakausilta ja maista. Niistä ja designkalusteista syntyy sekoitus, jossa on sekä romanttisuutta ja runsautta että särmää. Cassinan sohva on saanut kavereikseen 60-luvun argentiinalaisen maton, vietnamilaisen betonipöydän, kirpparilta hankitun afrikkalaisen jakkaran ja pariisilaisilta markkinoilta löytyneen tumman pikkupöydän.

Huomaa: Saadakseen hempeiden sävyjen rinnalle jäntevyyttä Dolk asennutti koko asuntoon mustan lattian, joka on pigmentillä ja öljyllä käsiteltyä linoleumia.

Tervetuloa eläinmuseoon!

Wouter Dolk on sommitellut taiteilijan varmalla tyylitajulla mielenkiintoisia asetelmia kaikkialle kotiinsa. Täytetyt linnut lasikuvuissa ovat hänen tuore keräilyintohimonsa, perhosista hän on ollut kiinnostunut jo pitkään.

Huomaa: Dolk on sisustanut kotinsa itseään inspiroivilla esineillä, kalusteilla ja väreillä, joista hän saa paitsi iloa arkeensa myös ideoita työhönsä.

Seinä sai hopeaa

Osa asunnon seinistä on saanut pintaansa hopeaa, joka heijastaa ikkunoista tulvivaa valoa ja tuo koko kotiin lumoavaa hehkua ja avaruutta. Harvinainen 70-luvun mäntylipasto on italialaisen taiteilija Ceriolin käsialaa. Sen yllä roikkuu 1800-luvun venetsialainen peili. Valaisimen ja maljakon yhdistelmä on Gae Aulentin FontanaArtelle suunnittelema. Kuplavaasin Dolk bongasi kirpputorilta.

Huomaa: Vastakohdat tehoavat: puu ja hopea, krumeluuri ja eleettömyys.

Sisustajalla on värisilmää

Hopeaseinien tekeminen ei ollut ihan vaivaton juttu. Ensin tarkasti mitatut koivuvaneripaneelit maalattiin kevyesti alusmaalilla niin, että puun syyt jäivät näkyviin. Maalin päälle siveltiin liimakerros, johon aseteltiin yksitellen vieriviereen lehtihopeaneliöarkkeja. Vasta sitten paneelit kiinnitettiin seiniin. Ajan myötä seinien väri muuttuu hiukan, kun hopea hapettuu. Dolk aikoo vahata seinät kevyesti siinä vaiheessa, kun haluaa hapettumisen pysähtyvän.

Perhosparvi lehahti seinälle

Dolk taitaa dramatiikan. Yksi perhoslaatikko olisi vain söpö koriste, mutta kokonaisesta seinällisestä syntyy vangitseva näyttely. Kokoelmalaatikot ovat kirppislöytöjä ja lahjoja ystäviltä.

Häikäisevä sisääntulo

Ulko-ovesta astutaan suoraan hopeiseen maailmaan. Kiveä muistuttava möhkäle lattialla, Gio Pontin pikkupöydän vieressä, on André Cazenaven Fels-Dorra-valaisin vuodelta 1969. Hortensian kukinnon muotoisen liilan vaasin pöydällä Dolk suunnitteli Royal Copenhagenille. Takana näkyvässä makuutilassa on Verner Pantonin helmiäissimpukkavalaisin.

Huomaa: Pienen asunnon eteinen ei ole ahdas koppero, kun siitä on poistettu turhat seinät ja ovet muihin tiloihin.

Aina löytyy tilaa vielä yhdelle maljakolle

Dolkin koti on esteetikon aarreaitta. Siirtomaa-aikaisen vitriinikaapin päällä komeilevat keräilyharvinaisuudet: Enzo Marin 60–70-luvun maljakot. Pieni maalaus seinällä on Wouter Dolkin oma työ. Keittiön ruokapöytää, Eero Saarisen Tulppaania, somistaa Murano-maljakoiden asetelma.

Valaisin kuin tuulikello

Verner Pantonin Funia vuodelta 1964 Dolk pitää täydellisenä kattovalaisimena: hän rakastaa sen pehmeää valoa sekä helmiäissimpukkapyörylöiden välkettä ja vaimeaa kilkatusta ikkunasta tulevan ilmavirran osuessa niihin.

Huomaa: Maljakoihin ei tarvitse hankkia suuria sidottuja kukkakimppuja. Muutama yksittäinen kukka tai oksa riittää.

Toimittanut: Anna Vartiainen
Kuvat: Andreas Mikkel Hansen

Lue myös:

    Uusimmat