Saksan maatalousministeri: Venäjä käyttää nälkää aseenaan – "Vastenmielistä"

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaarantaa globaalin ruokahuollon 2:03
Raportti Ukrainasta: Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaarantaa globaalin ruokahuollon.

Saksan maatalousministeri Cem Özdemir näkee, että Venäjä käyttää harkitusti nälkää aseenaan estämällä pääsyn ukrainalaissatamiin.

Hän sanoo, että Venäjän harjoittama sodankäynti on erityisen "vastenmielistä". Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jo aiemmin varoittanut, että miljoonat ihmiset saattavat nähdä nälkää, jos Venäjä ei päästä ukrainalaislasteja pois satamista.

Özdemir kertoi kantansa N-TV:lle Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, jossa hän keskusteli CNN:n mukaan ukrainalaiskollegansa Mykola Solskyin kanssa vaihtoehtoisista vientireiteistä.

–  Vaihtoehtoiset reitit maksavat älyttömästi, Özdemir sanoi CNN:n mukaan.

–  Olisi kamikazea, että Ukraina luottaisi (presidentti Vladimir) Putinin sanaan ilman uskottavia ja tehokkaita sotilaallisia takeita siitä, että Ukrainan satamien ja laivojen turvallisuus on taattu.

Miljoonia voi uhata nälänhätä

Özdemir sanoi, että ei luottaisi Putinin sanaan. Hänestä on tullut selväksi, että Putin on valehtelija.

Tavallisesti Ukraina vie ulkomaille noin kolme neljäsosaa tuottamastaan viljasta. Viennistä suurin osa tapahtuu meriteitse. Venäjä on kuitenkin estänyt nyt pääsyn Ukrainan satamiin, joten Ukrainan hallussa olevaa viljaa ei voida viedä moniin sitä tarvitseviin maihin.

Esimerkiksi YK:n arvioiden mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa voi ajaa 49 miljoonaa ihmistä nälänhätään tai sitä muistuttavaan tilaan, sillä sota vaikuttaa niin ruuan toimitusketjuihin kuin hintaan.

Lue myös:

    Uusimmat