Saksan dioksiiniskandaali leviää

Saksaa kuohuttava skandaali myrkkyä sisältävistä kananmunista on levinnyt jo moniin osavaltioihin. Terveysviranomaiset ovat aloittaneet tutkimukset kymmenillä kanatiloilla.

Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa syyttäjäviranomaiset ovat aloittaneet esitutkinnan dioksiinin joutumisesta kananrehuun, kertoi Deutsche Welle -radioasema.

Varotoimena tuhatkunta kana-, kalkkuna- ja sikatilaa on suljettu Pohjois-Saksassa Ala-Saksin ja Saksi-Anhaltin osavaltioissa. Tuhansia kanoja on teurastettu.

Viranomaiset epäilevät, että dioksiini on peräisin teollisuusrasvoista, joita on tuotantovaiheessa joutunut kanaeläinten rehuun kasvirasvojen sijasta.

Saksalainen yritys teki hälytyksen teollisuusrasvojen joutumisesta rehuun viime viikolla.Viranomaisilla ei ole tässä vaiheessa tarkkaa tietoa siitä, miten paljon dioksiinia sisältäviä tuotteita on markkinoilla.

- Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että dioksiinia sisältäviä kananmunia olisi jo kauppojen hyllyillä, sanoi Nordrhein-Westfalenin kuluttaja-asiain ministeri Deutsche Wellen haastattelussa.

Dioksiini on myrkky, joka kerääntyy kehoon. Se voi aiheuttaa muun muassa keskenmenoja ja syöpää.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat