Saksan armeija teki kunniaa väistyvälle liittokanslerille Nina Hagenin sävelin

3:18
Ulkomaantoimittaja kertoo, minkälaisen aukon Merkel jättää Saksan ja EU:n politiikkaan

Angela Merkel luopuu virallisesti liittokanslerin virasta ensi viikolla.

Saksan armeija teki torstaina kunniaa väistyvälle liittokanslerille Angela Merkelille muun muassa punk-laulaja Nina Hagenin sävelin. Kyse oli seremoniallisista jäähyväisistä ennen kuin Merkelin on määrä ensi viikolla luopua liittokanslerin virasta, jota hän on hoitanut 16 vuotta.

Sotilassoittokunnan säestämänä sotilaat marssivat soihtukulkueena. Musiikkina kuultiin perinteistä sotilasmusiikkia sekä Merkelin itse valitsemaa musiikkia.

Seremoniassa Merkel sanoi, että neljä liittokanslerikautta ovat olleet tapahtumarikkaita ja usein hyvin haasteellisia vuosia.

– Ne ovat haastaneet minua poliittisesti sekä inhimillisesti ja samaan aikaan ne myös tuottivat tyydytystä, hän sanoi.

Puheessaan Merkel viittaisi myös haasteisiin, jotka liittyvät valeuutisten vastustamiseen Saksan taistellessa jatkuvaa koronapandemiaa vastaan. Hän korosti, kuinka tärkeää on luottaa politiikkaan, tieteeseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän myös muistutti kaiken sen hauraudesta.

"Laulu oli nuoruuteni kohokohta"

Merkelin musiikkiharrastus tiedetään, sillä hän muun muassa käy säännöllisesti Bayreuthin oopperajuhlilla. Tällä kertaa hän kuitenkin yllätti sotilassoittokunnan ja poliittiset kommentaattorit soittolistallaan.

Yksi Merkelin valinta oli Hagenin "Du hast den Farbfilm vergessen". Selittäessään valintaa Merkel sanoi muistelevansa sen myötä nuoruutensa aikoja Itä-Saksassa.

– Laulu oli nuoruuteni kohokohta. Myös laulu tuli Itä-Saksasta ja satunnaisesti sitä soitetaan yhä alueella, joka oli vaalipiirini. Joten kaikki sopii tähän päivään.

Nina Hagen aloitti uransa Itä-Saksassa, mutta emigroitui Länsi-Saksaan. Hänestä tuli punkskenen johtohahmo 1980-luvulla.

Laulussa "Du hast den Farbfilm vergessen" Hagen valittaa, että hänen poikaystävänsä unohti tuoda värifilmiä kameraan lomalla, joten "kukaan ei voi uskoa, kuinka kaunista täällä oli".

Merkelin kaksi muuta valintaa olivat hymni "Grosser Gott, wir loben dich" ja Hildegard Knefin iskelmä "Für mich soll’s rote Rosen regnen".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja