Saksalaissotilaat seurasivat jääkiekon MM-kisojen Suomi–Saksa-välierää Rovaniemellä – everstiluutnantti varmana: "Kun me voitamme..."

Saksan ilmavoimien henkilöstö seurasi jääkiekon MM-kisojen välieräkamppailua Rovaniemellä 1:07
Video: Saksalaissotilaita seurasi MM-välierää Bull Bar & Grill -ravintolassa Rovaniemellä.

Saksan ilmavoimat valmistautuu parhaillaan Rovaniemellä kansainväliseen Arctic Challenge 2021 -lentotoimintaharjoitukseen. Lauantai-iltana sotilaiden huomion vie kuitenkin jääkiekko.

Suomi ja Saksa kohtaavat jääkiekon maailmanmestaruuskisojen välierässä tänä iltana Latvian Riiassa. Ottelutunnelma on katossa myös Rovaniemellä, jossa Saksan ilmavoimien osasto valmistautuu maanantaina alkavaan Arctic Challenge -harjoitukseen.

Tänään sotilaat kuitenkin katsovat jääkiekkoa yhdessä suomalaisten kanssa. Saksan ilmavoimat ilmoitti asiasta Twitter-tilillään.

– Kun me voitamme, nauraa harjoituksessa mukana oleva everstiluutnantti Mathias Boenhke Saksan ilmavoimista vastatessaan kysymykseen, juhlivatko joukot Rovaniemellä, jos Saksa voittaa. 

– Ollakseni rehellinen, sydämeni sanoo, että me voitamme, mutta aivoni sanovat, että voitto on melkein mahdotonta. Olemme ylpeitä jo välieräpaikasta, hän jatkaa.

Jääkiekko kiinnostaa monia

Saksasta harjoitukseen osallistuu noin 220 sotilasta ja kymmenen Eurofighter Typhoon -hävittäjää.

Monet nyt Rovaniemellä olevista sotilaista ovat Boenhken mukaan kotoisin Kölnistä tai lähistöltä. Köln on yksi Saksan merkittävimmistä jääkiekkokaupungeista. Kaupungin joukkue Kölner Haie on voittanut Saksan mestaruuden kahdeksan kertaa.

Boehnken mukaan monet sotilaista, joskaan eivät kaikki, seuraavat illan ottelua suurella mielenkiinnolla.

– Näyttää siltä, että vain harvoja ei tämäniltainen ottelu kiinnosta.

"Juhlimme, vaikka Suomi voittaisi"

Boenhke tunnustautuu itse suureksi jääkiekkofaniksi. Hän pelasi itse nuorempana jääkiekkoa amatööritasolla.

– Olen kotoisin Berliinin lähistöltä ja suosikkijoukkueeni on tietenkin Eisbären Berlin ("Berliinin Jääkarhut").

Saksalaissotilaat katsovat tänä iltana ottelua urheilubaarissa hotellissa Rovaniemellä.

– Katsomme ottelua yhdessä suomalaisten kollegojemme ja toveriemme kanssa ja toivottavasti myös tavallisen suomalaisen yleisön kanssa, Boehnke sanoo.

Kihelmöintiä otteluun lisää se tosiseikka, että Saksaa valmentavat suomalaiset entiset tähtipelaajat Toni Söderholm ja Ville Peltonen.

Katso videolta, miten Saksan ilmavoimat lentää Rovaniemellä osana Arctic Challenge -harjoitusta.

Saksan ilmavoimat harjoittelee Suomessa – hyppää hävittäjien kyytiin videolta 4:47

Jos Saksa onnistuisi voittamaan, luvassa on juhlintaa, mutta Boehnken mukaan ei kuitenkaan tavanomaiseen saksalaiseen tapaan.

– Tavallisestihan Saksassa ajetetaan voiton jälkeen autolla, tööttäillään torvia ja liehutetaan lippuja ikkunasta. Emme nyt tee sitä, koska olemme vieraina täällä. Juhlimme suomalaisten ystäviemme kanssa joka tapauksessa. Juhlimme myös, vaikka Suomi voittaisi.

"En kutsuisi voittoa ihmeeksi"

Arctic Challenge -harjoituksen päätukikohtina toimivat Rovaniemen lisäksi Ruotsin Luulaja ja Norjan Bodø. Harjoitus kestää 18. kesäkuuta asti. Norjan johtamaan harjoitukseen osallistuu joukkoja isäntämaiden ja Saksan lisäksi myös muun muassa Tanskasta, Hollannista, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Kaikkiaan ilma-aluksia osallistuu harjoitukseen reilut 70.

Suomen ilmavoimista on mukana 12 Lapin lennoston Hornet-hävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta ja yksi C-295M-kuljetuskone. Harjoituksessa harjoitellaan erilaisia ilmataistelumenetelmiä, ilmataistelutaktiikkaa ja eri maiden ilmavoimien yhteistoimintaa.

Jääkiekon puolella Saksa on viimeksi selvinnyt mm-välieriin asti kotikisoissaan vuonna 2010. Tosin Pyeongchangin olympialaisista maa otti hopeaa vuonna 2018. Toistuuko Saksan ihme tänä iltana?

– En missään tapauksessa kutsuisi sitä ihmeeksi, Boehnke nauraa.

Jääkiekon MM-kisojen välieräottelu Suomi–Saksa alkaa kello 18.15 ja sitä voi seurata MTV 3-kanavalta tai C Moresta.

Lue myös:

    Uusimmat