Mainos

Saksa ajaa natsisymbolikieltojaan koko Eurooppaan

Saksassa natsitervehdykset ja -symbolit ovat kiellettyjä. Viime vuonna uusnatsien kontolle kertyi yli 10 000 rangaistusta kiellettyjen merkkien näyttämisestä ja käyttämisestä sekä kansankiihotuksesta.

Uusnatseja jahdataan pian läpi Euroopan, jos EU-puheenjohtajamaan Saksan toive toteutuu. Myös natsisymbolit ja kansankiihotus halutaan kieltää saksalaisella mallilla.

Uusnatsijahdissa usein lyhyemmän korren vetänyt Saksan poliisi haluaa jäljittää juutalaisvainon kiistäjiä ja uusnatseja maasta toiseen.

- Meitä huolestuttaa äärioikeistolaisten lisääntynyt aktiivisuus ja mellakointi kaikkialla Euroopassa, sanoo Saksan oikeusministeri Birgitte Zypries.

Hän esittää, että kaikki EU-maat yhdenmukaistavat toimintatapojaan ja rangaistuksiaan uusnatsismin kitkemiseksi ja natsisymbolien kieltämiseksi.

Zypriesin toiveena on nopea tietoverkko kaikkien EU-maiden turvallisuusviranomaisten välille. Saksan poliisi voi selata jo nyt omilta päätteiltään Espanjan, Ranskan ja Belgian rikosrekistereitä.

Aloitteet Euroopan laajuisesta natsijahdista ja symbolikiellosta ovat kariutuneet aikaisemmin pääasiassa Italian vastustukseen. Nyt pääministeri Romano Prodi ilmoittaa kannattavansa Saksan ehdotusta.

Hakaristien ja muiden natsisymbolien julkisesta esittämisestä voi seurata Saksassa 3-5 vuotta vankeutta. Natsijärjestöihin viittaavat kirjainyhdistelmät, logot, liput ja laulut ovat kiellettyjä.

Kielto ulottuu myös internetiin. Oman kotisivun koristaminen hakaristillä ja Hitlerin kuvalla on rangaistava teko siinä kuin juutalaisvainojen kiistäminen ja muu äärioikeistolainen propaganda.

Viranomaiset jäljittävät kansankiihotuksesta epäiltyjä linjoja pitkin myös ulkomaille ja pidättävät, jos syyllinen sattuu piipahtamaan Saksassa.

Huligaanin käsi on kepeä

Hitler-tervehdyksestä seuraa Saksassa aina sakkoja tai vankeutta. Ja jos poliisi ei satu näkemään, niin ohikulkijat ilmiantavat mielellään.

Kun uusnatsit keksivät kiertää kieltoa tekemällä tervehdyksen kämmenen sijasta peukalolla, etusormella ja keskisormella, niin sekin säädettiin rangaistavaksi teoksi.

Erityisen valppaasti poliisi tarkkailee joukkohengen ja oluen huumaamia jalkapallohuligaaneja, joiden käsi kohoaa helposti tanakkaan etunojaan kansallishymnin soidessa.

- Propaganda- ja kansankiihotusrikosten todentaminen tuottaa usein käytännön vaikeuksia, kerrotaan Berliinin poliisilaitokselta.

Poliisien joukossa on erikoiskoulutuksen saaneita asiantuntijoita, jotka osaavat erottaa kielletyt sallituista. Epäselvissä tilanteissa tulkinta-apua antavat poliittisia rikoksia tutkivat suojelupoliisit ja perustuslain loukkauksien selvittämiseen erikoistuneet virkamiehet.

Housut pois

Poliisit riisuttavat äärioikeistolaisilta mielenosoituksissa vaatekappaleita, joissa on tai epäillään olevan kiellettyjä tunnuksia. Jos hakaristi on tatuoitu kaljuun päälakeen tai muuhun näkyvään paikkaan, niin se on peitettävä laastarilla.

Saksalaisia äärivasemmistolaisia ja uusnatsien vastustajia hämmentää Stuttgartin alioikeuden päätös, jonka mukaan myös antifasismin tunnukseksi mielletty yliviivattu hakaristi kuuluu kiellettyihin symboleihin.

Uusnatsien kontolle kertyi perustuslakipoliisin tilastojen mukaan toissa vuonna 10 881 rangaistusta kiellettyjen merkkien näyttämisestä ja käyttämisestä sekä kansankiihotuksesta. Ne muodostivat yli kaksi kolmasosaa kaikista uusnatsien rikoksista.

Saksan oikeusministeri aikoo esittää koko EU:n alueelle saksalaismallista natsisymbolien ja kansankiihotuksen kieltoa huhtikuussa pidettävässä ministerineuvoston kokouksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.