Sakotusta halutaan yhtenäistää

Syyttäjän ja poliisin antamat sakot halutaan sisällyttää samaan sakkojärjestelmään. Uudistus vähentäisi syyttäjien työtaakkaa huomattavasti.

Oikeusministeriön työryhmä haluaa yhtenäistää ja yksinkertaistaa sakotusta.

Työryhmän mukaan poliisin antamia rikesakkoja ja syyttäjien antamia sakkoja pitäisi yhdenmukaistaa. Nykyisin poliisi voi antaa esimerkiksi liikennerikkomuksesta rikesakon ja syyttäjä poliisin antaman rangaistusvaatimuksen jälkeen sakon.

Menettelyt halutaan nyt korvata tehokkaalla järjestelmällä, joka perustuisi uuteen lakiin. Yksinkertaistus tapahtuisi esimerkiksi siten, ettei poliisin antamia pieniä sakkoja enää tarvitsisi viedä syyttäjän käsiteltäviksi. Lisäksi rikesakon voisi ehdotuksen mukaan määrätä paitsi poliisi myös syyttäjä ja tuomioistuin.

Nykyiseen sakotuskäytäntöön liittyy monia ongelmia. Työryhmä katsoo, että tuomiovaltaa on siirretty entistä enemmän tuomioistuimilta poliisille mutta epäillyn oikeusturvaa ei ole parannettu. Myös epäillyn mahdollisuus hakea muutosta rangaistukseensa vaihtelee. Nykyisin ei saa esimerkiksi hakea muutosta tuomioistuimen rikesakkopäätökseen.

Tällä hetkellä kolme neljästä rikosasiasta käsitellään tuomioistuimen ulkopuolella rikesakko- ja rangaistusmääräysmenettelyissä. Vuosittain annetaan 240 000 rangaistusmääräystä ja 100 000 rikesakkoa.

Työryhmä on laskenut, että uudistuksen jälkeen syyttäjien käsiteltäväksi tulisi yli 200 000 asiaa vähemmän kuin nykyään. Vähentymisestä seuraisi joka vuosi noin 1000 työpäivän säästö.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat