Sakko tulee, jos kuollutta kalaa ei palauta veteen

Moni alamittaisen saaliin reppuunsa nostanut kalastaja on tottunut vetoamaan kalastuslakiin, jossa sanotaan, että alamittaisen kalan saa pitää, jos se on sanottavasti vahingoittunut.

– Yleensä kaikki alamittaiset kalat ovat yllättäen vahingoittuneita, Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtaja Markku Myllylä sanoo.

Huhtikuussa laki muuttuu ja kaikki alamittaiset kalat on palautettava veteen – elävinä tai kuolleina.

Lisäksi kalastajien pitää panna verkkoihin ja kiinteisiin pyydyksiin yhteystietonsa esimerkiksi läpinäkyvässä pullossa. Muutosten tarkoitus on selkeyttää valvontaa.

Kalastuksenvalvojat tarvitsevat näyttötutkinnon, jolla pätevöityvät tehtäviinsä. Valvojiin sovelletaan rikosoikeudellista virkavastuuta.

Ammattimaisten salakalastajien toimintaan muutokset tuskin vaikuttavat. Kalatalousliitto teki viime kesänä Kymenlaakson kalatalouskeskuksen kanssa kokeilun, jossa voimalaitoksen alapuolella olevalle kala-apajalle asennettiin riistakamerat.

– Kymmenittäin salakalastajia kulki siellä systemaattisesti. Iltavuorolaiset tulivat 11 aikaan ja lähtivät puoli kahdelta. Aamuvuorolaiset tulivat neljältä ja lähtivät kuudelta.

Yleensä kalastajat suhtautuvat valvojiin suopeasti. Joskus vaikeitakin tapauksia ilmenee.

– Kerran asiakas ei millään halunnut keskustella. Hän alkoi soutaa joella olevaa karikkoa ympäri tavoitteenaan ilmeisesti se, että olisimme ajaneet moottoriveneellä karille. Saimme virka-apua liikkuvalta poliisilta, muistelee kalatalousneuvoja Sami Kurenniemi Pohjois-Karjalan kalatalouskeskuksesta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat