Mainos

Saimaan kanavan vuokra nelinkertaistuu

Saimaan kanavan vuokra-aikaa pidennetään 50 vuodella. Suomi ja Venäjä ovat allekirjoittivat asiasta sopimusluonnoksen. Venäjän liikenneministeri Igor Levitin arvioi, että varsinainen sopimus on valmis ensi vuoden lopulla. Suomi pyrkii käsittelemään aiesopimuksen jo tänä syksynä.

Kanavan vuokra nousee nelinkertaiseksi. Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) pitää korotusta kohtuullisena, sillä edellistä sopimusta on tarkistettu vain kerran. Tällä hetkellä voimassa oleva vuokrasopimus astui voimaan 1963, ja sen on määrä päättyä 2013.

Uusi vuokra on 1,22 miljoonaa euroa vuodessa, kun tähän saakka Suomi on maksanut Venäjälle 290 000 euroa. Vuokraa tarkistetaan tästä lähtien 10 vuoden välein.

Vuokran lisäksi Venäjä perii kanavaa käyttäviltä laivoilta merikanava-, luotsaus-, jäänmurto- ja agenttimaksuja. Myös Suomi laskuttaa laivoja ylläpitokustannusten kattamiseksi.

Vehviläinen korostaa, ettei koko vuokraa peritä kanavan käyttäjiltä, vaan suuri osa kustannuksista maksetaan valtion budjetista.

Kanavasta aiheutuu Suomen valtiolle yli 10 miljoonan euron kustannukset vuodessa, joista 6 miljoonaa euroa on kanavan ja Saimaan syväväylien ylläpitoa.

Venäjän perimät maksut kanavaa käyttäviltä aluksilta olivat esimerkiksi vuonna 2005 noin 770 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.