Keventäjien ruokatoimittaja Kati Nappa neuvoo sienestäjiä sienten säilömisessä ja muistuttaa, että ainoastaan hyviä, kiinteitä sieniä kannattaa säilöä, sillä huonoista sienistä ei tule hyviä säilömällä.
Kuivattaminen
Kuivattaviksi sopivat erityisen hyvin suppilovahverot ja mustat torvisienet.
– Tatit kannattaa viipaloida ohuiksi viipaleiksi ennen kuivattamista, näin ne kuivuvat nopeammin, Kati Nappa vinkkaa.
Älä pese tai huuhtele kuivattavia sieniä, vaan harjaa ne kuiviltaan puhtaaksi.
– Kuivaaminen onnistuu parhaiten sähkökäyttöisellä vihanneskuivurilla. Lämpötila ei saisi nousta yli 42 asteen. Jos sienistä lähtee kuivauksen aikana nestettä, lämpötila on liian korkea ja sienet mustuvat ja sitkistyvät, Kati neuvoo.
Sienet ovat kuivia kun ne murtuvat rapsahtaen taittaessa. Säilytä kuivatut sienet paperipusseissa tai kannellisissa tölkeissä pimeässä.
Pakastaminen
Pakastaminen sopii lähes kaikille sienille. Hyviä pakastettavia ovat muun muassa kantarellit, suppilovahverot, haperot ja tatit.
– Puhdistetut sienet kypsennetään omassa liemessään esimerkiksi pannulla, jonka jälkeen ne jäähdytetään ja pakastetaan sopivina kerta-annoksina purkkeihin tai pakastepusseihin.
Painele ilma pois pussista ennen sulkemista.
Suolaaminen
Suolaamisessa on tärkeää käyttää tarpeeksi suolaa ja muistaa, että kaikkien sienten on oltava suolanesteen peitossa.
– Sieniä ei myöskään saa päästää ilman kanssa tekemisiin, siksi sienten päällä on hyvä käyttää painoa, Nappa muistuttaa.
Kaupoista löytyy myös varta vasten sienten suolaamiseen käytettäviä suolausastioita.
Katin suolasienet
Keitä puhdistetut rouskut väljässä vedessä 5-10 minuuttia ja jäähdytä sen jälkeen nopeasti esim. juoksevan kylmän veden alla. Sienet alkavat käydä ja pilaantua, elleivät ne ole kylmiä ennen suolausta.
Karkeaa merisuolaa tarvitset 150–200 g/ keitetty sienikilo.
Suolaveden tulee peittää sienet, joten käytä painoa. Sienet homehtuvat, jos suolaa on liian vähän.
Säilytä sienet alle +5 asteessa.
Suolatut sienet sopivat liotettuina esimerkiksi sienisalaattiin, kastikkeisiin, paistoksiin.
Liota suolasieniä aina tarpeeksi pitkään vettä vaihtaen, jotta saat vähäsuolaisen lopputuloksen.
Lähde: Kati Nappa, Keventäjät
(MTV3)
Uusimmat
-
00:44
Ronnie O'Sullivan on ulkona! Yllätysnimi pudotti maailmanlistan ykkösen MM-kisoissa
-
00:01
Dortmund otti askelen lähemmäksi Mestarien liigan finaalia – PSG:n tasoitus senteistä kiinni
-
23:59
Yhdysvaltain keskuspankki Fed pitää ohjauskorkonsa ennallaan
-
23:30
Ruotsille jälleen jäätävä vahvistus jääkiekon MM-kisoihin – jo 15 pelaajaa NHL:stä
-
23:23
Kolumbia ilmoitti aikovansa katkaista diplomaattisuhteet Israeliin
-
23:00
"Maaginen avaus!" Dortmund loistokkaalla tavalla johtoon Mestarien liigassa
-
22:10
Kuulantyönnössä jysähti hirmutulos
-
21:33
Päävalmentaja veti pelaajansa kölin ali – asiantuntijat hämmentyivät toiminnasta
-
21:15
Näin kuningas Charles reagoi syöpädiagnoosiinsa
-
21:02
Yliopiston leirimielenosoitus äityi väkivaltaiseksi Yhdysvalloissa – video näyttää kaaoksen
-
20:31
Kuningas Charles palasi julkisiin tehtäviinsä vierailemalla syövänhoitokeskuksessa
-
20:27
Toimiiko somessa hehkutettu outo unikikka oikeasti?
-
20:26
KHL:n ainoalle suomalaispelaajalle näytettiin ovea
-
20:24
Professori hallituksen alkoholipäätöksistä: "Ei näytä välittävän, lisääntyvätkö ennenaikaiset kuolemat"
-
19:56
Löylyä ja paljaita pakaroita: MTV:n Sanna päätyi teekkarien saunaan suorassa lähetyksessä – lopputulosta piti sensuroida
-
19:46
Uusi uhka Pariisin kesäolympialaisten yllä – asiantuntijalta suoraa puhetta
-
19:41
Blinken kehotti Hamasia hyväksymään aseleposopimuksen Gazaan heti – myös muistutus Israelille
-
19:19
Viisi kuoli Venäjän iskuissa Harkovan ja Donetskin alueilla, ukrainalaisviranomaiset kertoivat
-
19:15
Kolmiodraama-matka on ollut Samille vuoristorataa: "Hyviä hetkiä ja niitä, kun itketään kameralle"
-
19:12
Yksinkertainen muutos rutiineihin parantaisi sydänterveyttä – voi tutkijoiden mukaan jopa pidentää elämää
-
Lataa lisää