Säilö syksyn sienet

Keventäjien ruokatoimittaja Kati Nappa neuvoo sienestäjiä sienten säilömisessä ja muistuttaa, että ainoastaan hyviä, kiinteitä sieniä kannattaa säilöä, sillä huonoista sienistä ei tule hyviä säilömällä.

Kuivattaminen

Kuivattaviksi sopivat erityisen hyvin suppilovahverot ja mustat torvisienet.

– Tatit kannattaa viipaloida ohuiksi viipaleiksi ennen kuivattamista, näin ne kuivuvat nopeammin, Kati Nappa vinkkaa.

Älä pese tai huuhtele kuivattavia sieniä, vaan harjaa ne kuiviltaan puhtaaksi.

– Kuivaaminen onnistuu parhaiten sähkökäyttöisellä vihanneskuivurilla. Lämpötila ei saisi nousta yli 42 asteen. Jos sienistä lähtee kuivauksen aikana nestettä, lämpötila on liian korkea ja sienet mustuvat ja sitkistyvät, Kati neuvoo.

Sienet ovat kuivia kun ne murtuvat rapsahtaen taittaessa. Säilytä kuivatut sienet paperipusseissa tai kannellisissa tölkeissä pimeässä.

Pakastaminen

Pakastaminen sopii lähes kaikille sienille. Hyviä pakastettavia ovat muun muassa kantarellit, suppilovahverot, haperot ja tatit.

– Puhdistetut sienet kypsennetään omassa liemessään esimerkiksi pannulla, jonka jälkeen ne jäähdytetään ja pakastetaan sopivina kerta-annoksina purkkeihin tai pakastepusseihin.

Painele ilma pois pussista ennen sulkemista.

Suolaaminen

Suolaamisessa on tärkeää käyttää tarpeeksi suolaa ja muistaa, että kaikkien sienten on oltava suolanesteen peitossa.

– Sieniä ei myöskään saa päästää ilman kanssa tekemisiin, siksi sienten päällä on hyvä käyttää painoa, Nappa muistuttaa.

Kaupoista löytyy myös varta vasten sienten suolaamiseen käytettäviä suolausastioita.

Katin suolasienet

Keitä puhdistetut rouskut väljässä vedessä 5-10 minuuttia ja jäähdytä sen jälkeen nopeasti esim. juoksevan kylmän veden alla. Sienet alkavat käydä ja pilaantua, elleivät ne ole kylmiä ennen suolausta.

Karkeaa merisuolaa tarvitset 150–200 g/ keitetty sienikilo.

Suolaveden tulee peittää sienet, joten käytä painoa. Sienet homehtuvat, jos suolaa on liian vähän.

Säilytä sienet alle +5 asteessa.

Suolatut sienet sopivat liotettuina esimerkiksi sienisalaattiin, kastikkeisiin, paistoksiin.

Liota suolasieniä aina tarpeeksi pitkään vettä vaihtaen, jotta saat vähäsuolaisen lopputuloksen.

Lähde: Kati Nappa, Keventäjät

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat