Keventäjien ruokatoimittaja Kati Nappa neuvoo sienestäjiä sienten säilömisessä ja muistuttaa, että ainoastaan hyviä, kiinteitä sieniä kannattaa säilöä, sillä huonoista sienistä ei tule hyviä säilömällä.
Kuivattaminen
Kuivattaviksi sopivat erityisen hyvin suppilovahverot ja mustat torvisienet.
– Tatit kannattaa viipaloida ohuiksi viipaleiksi ennen kuivattamista, näin ne kuivuvat nopeammin, Kati Nappa vinkkaa.
Älä pese tai huuhtele kuivattavia sieniä, vaan harjaa ne kuiviltaan puhtaaksi.
– Kuivaaminen onnistuu parhaiten sähkökäyttöisellä vihanneskuivurilla. Lämpötila ei saisi nousta yli 42 asteen. Jos sienistä lähtee kuivauksen aikana nestettä, lämpötila on liian korkea ja sienet mustuvat ja sitkistyvät, Kati neuvoo.
Sienet ovat kuivia kun ne murtuvat rapsahtaen taittaessa. Säilytä kuivatut sienet paperipusseissa tai kannellisissa tölkeissä pimeässä.
Pakastaminen
Pakastaminen sopii lähes kaikille sienille. Hyviä pakastettavia ovat muun muassa kantarellit, suppilovahverot, haperot ja tatit.
– Puhdistetut sienet kypsennetään omassa liemessään esimerkiksi pannulla, jonka jälkeen ne jäähdytetään ja pakastetaan sopivina kerta-annoksina purkkeihin tai pakastepusseihin.
Painele ilma pois pussista ennen sulkemista.
Suolaaminen
Suolaamisessa on tärkeää käyttää tarpeeksi suolaa ja muistaa, että kaikkien sienten on oltava suolanesteen peitossa.
– Sieniä ei myöskään saa päästää ilman kanssa tekemisiin, siksi sienten päällä on hyvä käyttää painoa, Nappa muistuttaa.
Kaupoista löytyy myös varta vasten sienten suolaamiseen käytettäviä suolausastioita.
Katin suolasienet
Keitä puhdistetut rouskut väljässä vedessä 5-10 minuuttia ja jäähdytä sen jälkeen nopeasti esim. juoksevan kylmän veden alla. Sienet alkavat käydä ja pilaantua, elleivät ne ole kylmiä ennen suolausta.
Karkeaa merisuolaa tarvitset 150–200 g/ keitetty sienikilo.
Suolaveden tulee peittää sienet, joten käytä painoa. Sienet homehtuvat, jos suolaa on liian vähän.
Säilytä sienet alle +5 asteessa.
Suolatut sienet sopivat liotettuina esimerkiksi sienisalaattiin, kastikkeisiin, paistoksiin.
Liota suolasieniä aina tarpeeksi pitkään vettä vaihtaen, jotta saat vähäsuolaisen lopputuloksen.
Lähde: Kati Nappa, Keventäjät
(MTV3)
Uusimmat
-
19:07
Formulakisassa massiivinen rysäys
-
19:06
Jukka Haapalainen kommentoi TTK-parien lyhyempää harjoitteluaikaa – pisti merkille kaksi tapaa, kuinka se näkyy
-
18:52
Tuoreen Miss Suomen yöunet jäivät vähäisiksi: "Ollut aika käsittämätön tunnelma koko päivä"
-
18:49
Äärijärjestö väittää: Hamasilla riittää resursseja sodan jatkamiseen Gazassa
-
18:27
Tältä näyttää kaivanto, johon pudonnut mies kuoli Helsingissä – rikosta epäillään
-
18:20
Suomalaisen A. Blomqvistin musiikilla on liki 100 miljoonaa kuuntelukertaa – siitä huolimatta häntä ei juuri tunneta Suomessa
-
18:10
Lamine Yamal rankaisi käsittämättömän sekoilun keskellä – Tuomas Virkkunen: "Ai kauhia!"
-
17:58
Näin Jan Vapaavuoren ratkaisuun reagoidaan lajiliitoissa: "Kaiken sen jälkeen"
-
17:56
Suomi herää maanantaina sähköpainajaiseen: Hinta pomppaa 60 senttiin
-
17:55
Poliisi epäilee rikosta: Kaivantoon pudonnut mies kuoli Helsingin keskustassa
-
17:42
Euroopan tulvahelvetti pahenee: Tältä näyttää puolalaisessa kaupungissa, josta on evakuoitu yli 1600 ihmistä
-
17:42
Iivo Niskasen ja Saana-vaimon vauva syntyi – suloiset perhekuvat julki
-
17:31
Mokkapalojen alkuperäinen ohje voi yllättää – näin hittiherkku tuli Suomeen
-
17:30
Koulukiusaajat loivat aikoinaan Lady Gagaa pilkkaavan someryhmän – laulaja näpäyttää nyt takaisin: "Tästä syystä et voi antaa periksi"
-
17:27
Valtteri Bottakselta ankea päivitys Viaplayllä
-
17:12
Venäjä jatkanut Pokrovskin tulittamista
-
16:54
Pekka Pouta avasi uuden uhkapelin: Pitäisikö syyskuu lisätä lomarulettiin?
-
16:52
Max Verstappen tutkinnan alla – taustalla hämmentävä syy
-
16:47
Avaruuskävelyn historiaa tehnyt miehistö palasi Maahan
-
16:23
Onnettomuus Eurajoella – kisa-auto törmäsi ihmiseen
-
Lataa lisää