Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Säilö syksyn sienet

Suppilovahveroita. Kuva: Lehtikuva.
Suppilovahveroita. Kuva: Lehtikuva.
Julkaistu 09.09.2009 12:40

Keventäjien ruokatoimittaja Kati Nappa neuvoo sienestäjiä sienten säilömisessä ja muistuttaa, että ainoastaan hyviä, kiinteitä sieniä kannattaa säilöä, sillä huonoista sienistä ei tule hyviä säilömällä.

Kuivattaminen

Kuivattuja suppilovahveroita. Kuva: Lehtikuva.Kuivattuja suppilovahveroita. Kuva: Lehtikuva.

Kuivattaviksi sopivat erityisen hyvin suppilovahverot ja mustat torvisienet.

– Tatit kannattaa viipaloida ohuiksi viipaleiksi ennen kuivattamista, näin ne kuivuvat nopeammin, Kati Nappa vinkkaa.

Älä pese tai huuhtele kuivattavia sieniä, vaan harjaa ne kuiviltaan puhtaaksi.

– Kuivaaminen onnistuu parhaiten sähkökäyttöisellä vihanneskuivurilla. Lämpötila ei saisi nousta yli 42 asteen. Jos sienistä lähtee kuivauksen aikana nestettä, lämpötila on liian korkea ja sienet mustuvat ja sitkistyvät, Kati neuvoo.

Sienet ovat kuivia kun ne murtuvat rapsahtaen taittaessa. Säilytä kuivatut sienet paperipusseissa tai kannellisissa tölkeissä pimeässä.

Pakastaminen

Herkkutatteja. Kuva: Lehtikuva.

Pakastaminen sopii lähes kaikille sienille. Hyviä pakastettavia ovat muun muassa kantarellit, suppilovahverot, haperot ja tatit.

– Puhdistetut sienet kypsennetään omassa liemessään esimerkiksi pannulla, jonka jälkeen ne jäähdytetään ja pakastetaan sopivina kerta-annoksina purkkeihin tai pakastepusseihin.

Painele ilma pois pussista ennen sulkemista.

Suolaaminen

Kantarelleja metsässä. Kuva: Lehtikuva.

Suolaamisessa on tärkeää käyttää tarpeeksi suolaa ja muistaa, että kaikkien sienten on oltava suolanesteen peitossa.

– Sieniä ei myöskään saa päästää ilman kanssa tekemisiin, siksi sienten päällä on hyvä käyttää painoa, Nappa muistuttaa.

Kaupoista löytyy myös varta vasten sienten suolaamiseen käytettäviä suolausastioita.

Katin suolasienet

Mustia torvisieniä. Kuva: Lehtikuva.

Keitä puhdistetut rouskut väljässä vedessä 5-10 minuuttia ja jäähdytä sen jälkeen nopeasti esim. juoksevan kylmän veden alla. Sienet alkavat käydä ja pilaantua, elleivät ne ole kylmiä ennen suolausta.

Karkeaa merisuolaa tarvitset 150–200 g/ keitetty sienikilo.

Suolaveden tulee peittää sienet, joten käytä painoa. Sienet homehtuvat, jos suolaa on liian vähän.

Säilytä sienet alle +5 asteessa.

Suolatut sienet sopivat liotettuina esimerkiksi sienisalaattiin, kastikkeisiin, paistoksiin.

Liota suolasieniä aina tarpeeksi pitkään vettä vaihtaen, jotta saat vähäsuolaisen lopputuloksen.

Lähde: Kati Nappa, Keventäjät

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitusKolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin
Lifestyle
Herkkutatteja. Kuva: Lehtikuva.
Kantarelleja metsässä. Kuva: Lehtikuva.
Mustia torvisieniä. Kuva: Lehtikuva.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 09:15
    Takaisinvedot

    Älä hypi enää tällä hyppynarulla – Tukesilta varoitus

  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 06:31
    Nettiporno

    Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"