Mainos

Sähkölamautin poliisin käyttöön?

Yhdysvalloissa pitkään poliisin käytössä ollut sähkölamautin saattaa tulla lähitulevaisuudessa myös suomalaispoliisin käyttöön. Asetta testataan parhaillaan.

Sähkölamautinta testataan poliisin uudeksi voimakeinoksi

Poliisi testaa uutta asetta, sähkölamautinta. Kevään aikana testattava sähkölamautin on ampuma-asetta lievempi voimakeino. Poliisin tekniikkakeskuksen mukaan ase lamauttaa, mutta ei tuota kipua.

Silloin kun poliisi tarvitsee kättä pidempää, ei ase onneksi ole ensimmäinen vaihtoehto. Tähän asti keinovalikoimaan on kuulunut pippurisumute ja teleskooppipamppu.

Aamulehden mukaan nyt kevään aikana Poliisin tekniikkakeskuksessa kokeillaan uutta välinettä, sähkölamautinta. Kevään aikana Sisäministeriön poliisiosasto selvityttää uutuuden ominaisuudet, lääketieteelliset vaikutukset , käyttökokemukset muista maista ja mahdolliset kohteet.

Käyttökohteita olisivat ensiarvioiden mukaan esimerkiksi huumehöyryissä riehuvat ja muuten epätavallisen aggressiiviset asiakkaat, joita ei tarvitsisi tarpeettoman rajusti tehdä vaarattomiksi.

Sähkölamautin syöttää 50 000 voltin sähkövirtaa tietyllä sykkeellä kohteeseen. Tuo voima katkaisee tiedonkulun aivojen ja lihasten välillä. Kohde pysyy lamaantuneena niin kauan kuin sähkövirtaa syötetään. Poliisin tekniikkakeskuksen mukaan sähkön jälkeen toimintakyky palautuu muutamassa sekunnissa.

Huonoja ominaisuuksia on lyhyt kantama, enintään 7 metriä. Lamautin on myös liian paljon oikean aseen näköinen, mikä saattaa innostaa kohdetta käyttämään ampuma-asetta.

Vaikka poliisin tekniikkakeskus on innoissaan, voi uutuutta olla vaikea saada läpi. Sähkö mielletään edelleenkin kidutusvälineenä, ja siihen liittyvät mielikuvat ovat sangen kielteisiä.

Sähkölamautin on jo käytössä Yhdysvalloissa ja Englannissa, Ruotsissa koekäyttö alkaa tänä keväänä. Jos meillä kevään selvitykset ovat myötämielisiä, harkitaan uuden voimakeinon käyttöönottoa aikaisintaan alkukesästä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 13.02.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.