Sähköinen henkilökortti ei innosta kansalaisia

Syksyn aikana sähköisten henkilökorttien määrä Suomessa kaksinkertaistui. Tähän mennessä kortin omistajia on kuitenkin vasta noin 30 000, koska kortille ei tunnu löytyvän riittävästi käyttöä.

Syyskuun alusta lähtien poliisin myöntämät henkilökortit ovat kaikki olleet sähköisiä. 40 euroa maksava sähköinen henkilökortti toimii muun muassa matkustusasiakirjana 19 Euroopan maassa.

Lisäksi kortti sisältää teknisen osan, Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenteen, jolla voi asioida verkkopalveluissa luotettavasti. Ensi kesäkuusta lähtien korttiin voi saada myös Kelan tietoja.

Sähkökortti ei kuitenkaan ole levinnyt Suomessa odotetusti. Syytä kortin hankkimiseen kun on ollut vaikea keksiä.

- Se on totta, että niitä verkkopalveluita, joihin niitä voi käyttää, on liian vähän. Niitä on 50, mutta se oikea määrä, jota tavoitellaan on noin tuhat, yksikönjohtaja Tapio Aaltonen väestörekisterikeskuksesta kertoo.

Nyt kortilla voi esimerkiksi voi esimerkiksi tehdä muuttoilmoituksen ja kysellä opintotuista.

Jotta kortilla voisi asioida, tarvitaan tietokoneeseen kortinlukija. Se ei käy helposti, sillä tavallisista tietokoneliikkeistä lukijoita on turha etsiä. Varmimmin tärppää verkkokaupoista.

Helsingin Elisa Shopitissa kortinlukijoita on myyty vasta muutama, nekin yrityksiin.

Tulevaisuudessa sähköiseen asiointiin ei kortinlukijaa tarvita - pian se onnistuu myös kännykällä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.12.2003)

Viro on Suomea pidemmällä sähköisten henkilökorttien käytössä. Suomen mallin pohjalta kehitellyn kortin omistaa jo joka neljäs virolainen.
(Kymmenen uutiset 26.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat