Sadonkorjuusämpylät 21.9.2000

Toim. Kaarina Roininen

2 1/2 dl maitoa tai vettä
30 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
n. 2 dl (n. 150 g) kesäkurpitsa-, omena- tai porkkanaraastetta
n. 3/4 tl suolaa
1 rkl siirappia
1-2 tl anista tai fenkolia
1 dl ruis tai vehnäleseitä
n. 8 dl vehnä- tai sämpylävehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Voiteluun:


munaa

Pinnalle:


auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä tai
juustoraastetta ja
mustia kivettömiä oliiveja
tai puolikkaita kirsikkatomaatteja.

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen tai maitoon.
2. Lisää raaste, suola, siirappi, rouhittu anis ja leseet.
3. Alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy.
4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin kaksikertaiseksi kooltaan.
5. Pane pellinkokoa vähän reilumpi leivinpaperi pöydälle. Kaada taikina leivinpaperille ja ripottele taikinan päälle jauhoja. Taputtele tai kauli taikina pellin kokoiseksi tasaiseksi levyksi. Vedä taikina leivinpapereineen pellille.
6. Anna leivonnaisen kohota peitettynä lämpimässä paikassa.
7. Painele kohonnut taikinalevy lastalla tai viivottimella neliöiksi.
8. Voitele pinta munalla.
9. Ripottele päälle pellavansiemeniä, auringon- kukansiemeniä tai juustoraastetta.
10. Paina kunkin neliön keskelle oliivi tai puolikas kirsikkatomaatti.
11. Paista leivonnnaista 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 15-20 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat