Mainos

Sade pilannut satoa

Heinäkuun ja elokuun alun sateet ovat heikentäneet satoa ja aiheuttaneet ongelmia sadonkorjuulle. Maaseutukeskusten Liiton kasvutilanneraportin mukaan esimerkiksi suuri osa heinäsadosta on pilaantunut sateissa rehuksi kelpaamattomaksi. Viimeiset niittoa odottaneet heinänurmet ovat korsiintuneet jo oljen veroiseksi ja menettäneet rehuarvonsa.

Syysviljojen puinti on jo hyvässä vauhdissa.

Säilörehua on sen sijaan saatu runsaasti. Pilviset ja sateiset säät ovat edelleen hidastaneet kasvustojen kehitystä. Arvioiden mukaan nyt ollaan likimain normaalivuoden kehitysvaiheessa. Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla ollaan arviolta 3-4 päivää normaalista jäljessä. Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa oltaneen alkukesän nopean kehityksen ansiosta 4-7 päivää edellä.

Syysviljojen laatu tyydyttävää

Viljojen laatu on ensimmäisissä puinneissa ollut tyydyttävä. Ainakin Kymenlaaksossa sato on täyttänyt leipäviljan vaatimukset. Korjuukypsä ruis ja syysvehnä ovat nyt herkässä vaiheessa. Rukiin lakoprosentti on tärkeimmillä viljelyalueilla 50-80 prosenttia. Jos säät eivät pian parane, tähkäidännän ja tähkähomeiden leviämisen vaara on suuri.

Syysviljojen puinti on jo hyvässä vauhdissa eri puolilla maata. Varsinais-Suomessa ja Turunmaalla rukiista on puita arviolta 30-40 prosenttia ja syysvehnästä 25 prosenttia. Myös Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Pirkanmaalla rukiin puinnit ovat jo pitkällä. Hämeessä, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa rukiin puinnit ovat juuri alkaneet.

Keski-Suomessa rukiin puinti alkaa tällä viikolla ja muualla odotetaan vielä ensi viikkoon. Syysvehnän puinti alkaa Satakunnassa ensi viikolla, muualla syysvehnän viljelyalueella puinnit ovat jo hyvällä alulla.

Rypsikasvustot pahoin lakoontuneet

Etelä-Suomen rypsikasvustoista on lakoontunut 60-80 prosenttia. Kasvustoa uhkaa pahkahome, jos säät pysyvät kosteina. Ohranpuinnit ovat juuri alkaneet, mutta sateet ovat hidastaneet puintia. Ohrakasvustosta on lakoontunut 20-40 prosenttia ja se on lisännyt tähkähomeita. Kauran puinti alkaa maassamme viimeistään ensi tai seuraavalla viikolla. Kevätviljoista odotetaan ainakin toistaiseksi normaalia tai paikoin jopa hyvää satoa.

Perunarutto levinnyt kotipuutarhoissa

Perunat kasvavat nyt hyvin, koska rutto on pysynyt kurissa ruiskutusten avulla. Kotipuutarhoissa perunarutto on kuitenkin levinnyt voimakkaasti ja sadon kasvu on pysähtynyt. Perunasta kuitenkin odotetaan vielä kohtuullisen hyvää satoa. Valkoherukan ja punaherukan sato on korjattu paikoin lähes kokonaan. Marjoista saadaan lähes kaikkialla hyvä sato.

Mustaherukka on kypsynyt sateiden vuoksi epätasaisesti. Vadelman satokausi on vielä paikoin kesken, mutta korjatun vadelman laatu ja määrä on ollut hyvä. Omenat ovat kasvaneet runsaiden sateiden ansiosta kookkaiksi. Omenasato on laadultaan hyvä. Vihannesmaat ovat toistaiseksi välttyneet märkyyden aiheuttamilta pahoilta ongelmilta suurimmassa osassa maata. Valmistuneen vihannessadon laatu on ollut hyvä ja määrä on ollut tavanomainen tai jopa parempi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.