Mainos

Sadat tsunamissa kadonneet tuskin elossa

Toivo alkaa hiipua Indonesian Sumatran Mentawai-saarilla satojen tsunamissa kadonneiden löytämisestä. Maanantain kolmimetrisen tsunamin jäljiltä on löydetty 340 kuollutta. Lähes 400 on edelleen kadoksissa ja viranomaiset uskovat, että suurinta osaa kadonneista ei ikinä löydy.

Avustuskuljetukset ovat vasta nyt, päiviä tsunamin jälkeen, pääsemässä melko kaukana Sumatralta sijaitseville Mentawain saarille. Kymmenet kylät ovat tuhoutuneet täysin, useista ei ole jäljellä yhtäkään rakennusta.

"Asukkaat olivat vielä nukkumassa"

Avustuskuljetuksia on hankaloittanut erittäin huono sää ja voimakas merenkäynti sekä saarten katkenneet tietoliikenneyhteydet.

- Etelä-Pagain saarella lähes kaikki asukkaat nukkuivat, kun tsunami iski. Ne, jotka ehtivät pakoon juoksivat vuorelle. Loput asukkaista ovat kateissa ja luultavasti kuolleet. Selviytyneillä ei ole jäljellä mitään muuta kuin päällään olevat vaatteet, kertoo Mentawai-saarten paikallisjohdon edustaja Hendri Dori Satoko BBC:lle.

Saarelaisten mukaan tsunamista ei kuulunut minkäänlaista varoitussignaalia. Indonesian viranomaisten mukaan varoituksen puuttuminen johtui siitä, että kahta varoituspoijua oli sabotoitu.

Varoitusjärjestelmästä tuskin olisi ollut merkittävää apua, vaikka se olisikin toiminut. Mentawai-saaret sijaitsevat niin lähellä maanjäristyksen keskusta, että järistyksen aiheuttama tsunami saavutti saaret vain muutamassa minuutissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.