Säässä suoranainen kahtiajako: Lapissa täysi talvi päällä, etelään virtaa viikonloppuna "Välimeren lämpöä"

3:14
Katso videolta tarkemmin, millaista säätä meteorologi povaa tulevalle loppuviikolle!

Keskiviikon ja tulevien päivien sään piirteenä on kova kontrasti pohjoisen ja etelän välillä. Lapissa on jo täysi talvi päällä etelän pysytellessä syksyisissä tunnelmissa.

Etelässä on harmaata ja leutoa, ja lämpötilat ovat yötä päivää noin kymmenessä asteessa. Samaan aikaan Lapissa hanget vain vahvistuvat, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas.

– Siellä on ihan täysi talvi päällä. Itse asiassa lähennellään jopa kaikkien aikojen lokakuun lumensyvyysennätystä, Mäntykannas sanoo.

Torstaina talvinen sää jatkuu Lapissa, sillä lisää lunta voi tulla jopa 10 senttimetriä.

Etelässä tilanne on täysin erilainen. Aurinko näyttäytyy aika ajoin uutta sadealuetta odotellessa lämpötilojen pysyessä kymmenen asteen tuntumassa.

– Tämä on ihan tyypillinen tilanne loka-marraskuussa: etelässä eletään syksyä ja Lapissa on täysi talvi. Reiluun tuhanteen kilometriin mahtuu hyvin erilaista säätä, meteorologi kertoo.

Viikonloppuun tuulahdus Välimeren lämpöä

Perjantai on etelässä meteorologin mukaan "häkellyttävän keväinen".

– Annos hyvin lämmintä ilmaa virtaa suoraan Välimereltä Espanjan ja Italian suunnalta. Sieltä tulee voimakas ilmavirtaus ja lämpöä pyrkii meillekin.

Lokakuun loppuun saadaan siis vielä hyvin lämmin päivä, paikoin jopa 12–13 astetta etelässä. Lapissa pakkanen jatkuu viikonlopun aikana.

Viikon vaihtuessa sunnuntaina ja maanantaina Lapissakin voidaan päästä lämpöasteille, mikä sulattelee hankia hieman.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja