Saaristolaisleipää

Olisiko mahdollista saada saaristolaisleivän ohje? Äitinini on jo pitkään halunnut tehdä sitä.
t. Jaana

Herkullista saaristolaisleipää eli mustaaleipää saa ainakin silakkamarkkinoiden aikaan. Mustaleivän valmistukseen ei käytetä verta, niin kuin moni olettaa. Leivän tumma väri tulee ruisjauhoista ja pitkästä valmistusajasta. Myös imellyttäminen tummentaa leipää. Mustaleipä on hyvin säilyvä. Perinteiseen tapaan tehty leipä säilyy useita viikkoja ja samalla leivän maku vain paranee.

Mustaleipä

n. 5 kg ruisjauhoja
3-4 l vettä
n. 0,5 kg kaljan maltaita
suolaa
siirappia

Voiteluun:
mallasjuomaa tai pilsneriä

Lämmitä vesi ja kaada mukaan suurin osa jauhoista. Sekoita kunnolla kunnes taikina muuttuu makeaksi. Kun taikina on alkanut nousta, lisää loput jauhoista, maltaat ja suola. Lisää siirappi kohonneeseen taikinaan. Voitele leivät ennen ja jälkeen paistamisen.

Paista leivät 175 asteisessa uunissa. Kääri valmiit leivät esim. voipaperiin jotta ne pysyy lämpiminä (n 3 tuntia). Ota leivät kosteasta paperista ja kääri ne uudestaan voipaperiin kunnes ne ovat jäähtyneet.

( Ohje löytyy Jaakko Kolmosen Suomen maakunta leivät -kirjasta)

Lue myös:

    Uusimmat