Mainos

Säällä on väliä: Korkeapaine masentaa miestä, matalapaine naista

Sään ja ilmanpaineen vaihteluissa on monia vaikutuksia ihmisten fyysiseen sekä henkiseen terveyteen. Ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo yleisimpien vaikutusten olevan erilaisia kiputiloja etenkin tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivillä.

Erityisen mielenkiintoisesti ilmanpaineet kuitenkin vaikuttavat ihmisten mielenterveyteen ja käyttäytymiseen.

– Kokeellisissa painekammioissa on tutkittu millaisia vaikutuksia ilmanpaineella on esimerkiksi aivojen välittäjäaineisiin. Mielenkiintoista on se, että miehet ja naiset näyttävät reagoivan ilmanpaineen muutoksiin eri tavalla.

Vaikutukset haitallisia mielenterveydelle

Korkeapaine, eli lämmin ja kuiva ilma, näyttäisi vaikuttavan miesten mielenterveyteen haitallisesti.

Samalla tavalla naisiin vaikuttaa taas matalapaine, joka näkyy säätilassa yleensä sateina.

– Esimerkiksi terveillä miehillä korkeapaine nostaa aivojen välittäjäaineiden käyttöä samalla tavalla kuin masentuneilla ihmisillä. Myös veressä olevat merkkiaineet, jotka ovat koholla ahdistuneilla ihmisillä, nousevat miehillä korkeapaineen seurauksena.

Ilmanpaineet syynä myös itsemurhiin?

Partosen mukaan tiettyinä vuodenaikoina ihmisten keskuudessa ilmenee enemmän masennusta, joka näkyy myös itsemurhatilastoissa. Partonen onkin tutkinut ilmanpaineiden yhteyttä itsemurhiin.

– Erityisesti itsemurhia kasaantuu loppukevääseen. Tutkimuksen päätavoitteena onkin saada tietoa siitä, kuinka itsemurhia voitaisiin vähentää ja hoitoa mielenterveysongelmiin kehittää.

Partonen ei halua vielä tarkemmin valottaa säätiloja ja itsemurhia koskevan tutkimuksensa tuloksia. Tutkimus on tällä hetkellä tarkastettavana ja se on tarkoitus julkaista vielä tämän vuoden aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.