Mainos

Saako hoiva-alan ammattilainen työskennellä anonyymisti?

Turvapuhelinpalveluja myyvän Esperi Caren turva-auttajat työskentelevät numerokoodien takana. Yrityksen mukaan käytännön taustalla ovat turvallisuussyyt.

– Turvapuhelinasiakkaina on myös mielenterveyspotilaita, kertoo toimialajohtaja Juhana Olkkola.

Turva-auttajat ovat terveydenhuoltoalan ammattilaisia, jotka käyvät asiakkaiden kotona näiden hälytettyä omalla turvapuhelimellaan apua Esperin hälytyskeskuksesta.

Terveydenhuollossa yleinen käytäntö on, että henkilökunta työskentelee omilla nimillään. Valviran ylilääkäri Sari Anttilan mukaan esimerkiksi akuuttihoidossa tai päivystyksissä on kuitenkin joskus perusteltua olla käyttämättä henkilökunnan nimikylttejä, sillä asiakkaat saattavat hermostua jäätyään ilman haluamiaan vahvoja kipulääkkeitä tai huumaaviksi luokiteltuja lääkkeitä.

Terveydenhuoltoalan ammattilaisten nimien tulee kuitenkin löytyä potilasasiakirjoista. Esperi Caren turva-auttajien hälytyskäyntiraportit ovat Anttilan näkemyksen mukaan rinnastettavissa potilasasiakirjaan.

Työntekijä vain numero

Näissä Esperin raporteissa on kuitenkin vain työntekijään viittaava numerosarja. Raportteihin on kirjattu asiakkaalle tehtyjä toimenpiteitä ja tietoja esimerkiksi mitatuista sokeri- tai verenpainearvoista. Ne voidaan toimittaa potilaan mukana jatkohoitoon.

– Hyvän käytännön mukaista on, että asianomaisella on halutessaan mahdollisuus saada tietää, kuka häntä on hoitanut, sanoo esittelijäneuvos Arja Myllynpää Valvirasta. Mikäli kyseessä on potilasasiakirjaan verrattavissa oleva raportti, nimen pitäisi olla mukana.

Esperi Care ei edes asiakkaan tai omaisten pyynnöstä kerro turva-auttajan nimeä. Yrityksen mukaan näin suojellaan työntekijöiden työrauhaa ja yksityisyyttä. Toimialajohtaja Olkkolan mukaan yrityksen turva-auttajat ovat terveydenhuollon ammatillisen tutkinnon suorittaneita tai loppuvaiheen opiskelijoita.

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden tiedot on koottu JulkiTerhikki-rekisteriin, josta kuka tahansa voi selvittää, onko työntekijöillä tietty koulutus. Esperi Caren turva-auttajia ei sieltä kuitenkaan voi hakea, koska haku tapahtuu nimellä tai henkilötunnuksella.

– Toki yritys itse jo rekrytointivaiheessa tarkistaa henkilön tiedot, vakuuttaa Olkkola.

Turvapuhelinpalveluja käyttävät vanhukset, vammaiset tai muut apua tarvitsevat. Markkinajohtaja Esperillä on 35 000 turvapuhelinasiakasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.