93-vuotiaan turvarannekepainajainen: Lonkka murtui, jätettiin yksin

Nurmijärvellä asuva 93-vuotias Rauni Jokinen kaatui kotonaan. Hän hälytti apua turvarannekkeellaan ja jäi kotinsa olohuoneen lattialle makaamaan. Esperi Caren turva-auttaja tuli paikalle tunnin kuluttua.

– Hoitaja sanoi minulle, että kyllä sinä pääset ylös, potkaise seinään ja ponnista, kertoo Jokinen.

– Kun sanoin, etten minä pääse, hän sai jotenkin minut kammettua sängylle. En oikein tiedä miten minä sinne päädyin. En pyytänyt, että hän nostaa minut sänkyyn.

Jokinen jäi sänkyynsä ja sai lasin vettä. Todellinen apu saapui vasta seuraavana päivänä, kun kodinhoitaja hälytti paikalle ambulanssin.

Sairaankuljettajien raportissa mainitaan toisen jalan selvä lyhentymä ja kivut. Jokinen oli siis viettänyt seitsemän tuntia kotonaan lonkka murtuneena.

Jokisen lonkka leikattiin, ja hän on nyt vuodeosastolla. 93-vuotiaan naisen kaatuessa lonkkamurtuma on jokseenkin tavallinen seuraus. Sen merkkejä ovat juuri toisen jalan lyhentymä ja se, ettei henkilö pysty varaamaan jalalle.

Omaiset pitävät yrityksen toimintaa erikoisena. He halusivat tietää, miksi lonkkamurtumaa ei havaittu ja miksi Jokinen jätettiin yksin eikä omaisille soitettu.

– Prosessi kesti kaksi kuukautta, emmekä saaneet vastauksia kaikkiin kysymyksiimme sittenkään. Jos tällaisia tapauksia on enemmänkin, käy sääliksi vanhuksia.

”Ikävä yksittäistapaus, mutta olemme toimineet sopimuksen mukaisesti”

Esperi Caren toimialajohtaja Juhana Olkkola sanoo, että kyseessä on ikävä yksittäistapaus, josta yritys on pahoillaan. Hänen mukaansa tapahtuma on kuitenkin hoidettu sopimuksen ehtojen mukaisesti.

– Hoitaja on ollut kokenut, hän on tiedustellut asiakkaan vointia ja auttanut hänet vuoteeseen. Olosuhteet ovat voineet muuttua yön aikana, vaikka todennäköisesti murtuma on syntynyt kaatuessa.

Turva-auttajalla oli sairaanhoitajan koulutus. Yleisesti ottaen Esperi Care edellyttää turva-auttajiltaan vähintään lähihoitajan koulutusta. Myös opintojen loppuvaiheen opiskelijat voivat toimia tässä tehtävässä.

Lisää aiheesta illan 45 minuuttia -ohjelmassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja