Ruukut tuovat puutarhan parvekkeelle

Kasvun ihmettä voi seurata ilman takapihaa tai siirtolapuutarhapalstaakin. Ruukkujen avulla pienen hyötykasviviljelmän tai kukkaloiston pystyy loihtimaan myös parvekkeelle.

Ruukkupuutarhan etuna on, että sen voi toteuttaa pieneenkin tilaan, esimerkiksi terassille tai parvekkeelle. Puutarhamyymälöistä kannattaa kysellä erilaisia kukka- ja vihanneslajikkeita, jotka soveltuvat hyvin ruukkuviljelyyn.

Puutarhaharrastajat yhdistelevät tällä hetkellä iloisesti sekä kukkia että hyötykasveja. Niinpä ruukkupuutarhoissa näkee nykyisin kukkien ja yrttien lisäksi myös salaattia, kurkkuja, tomaatteja ja jopa juureksia.

Istutusastioihin tehdyn puutarhan etuna on, että kasvualustat on helppo vaihtaa uusiin, mikä vähentää osaltaan kasvitautien leviämistä. Älä tamppaa istuttaessa multaa ruukkuun liian tiiviisti, sillä ruukkukasvitkin tarvitsevat ilmavan kasvualustan.

Esimerkiksi Biolan Parvekepalsta on kätevä tapa perustaa pienoiskasvitarha parvekkeelle tai terassille. Pakkaus sisältää sievän, punotun korin ja kasvualustan. Parvekepalstan ansiosta salaattien, pikkuvihannesten ja yrttien kasvattaminen on helppoa. Tuote soveltuu myös kukkien kasvatukseen.

Kookkaassa ruukussa on tilaa kasvaa

Kasvin koko voi rajoittaa sen soveltumista ruukkuviljelyyn. Esimerkiksi isot juurekset, kuten lantut ja punajuuret, tarvitsevat verrattain ison juuritilan, minkä vuoksi niiden kasvattaminen parvekkeella voi olla vaikeaa. Toisaalta asia ratkeaa käyttämällä riittävän isoja ruukkuja.

Istutusastian koossa ei kannata parvekepuutarhassakaan turhaan pihistellä, sillä kasville on hyvä tarjota riittävästi tilaa kasvaa.

Kookkaisiin istutusastioihin pitää kuitenkin muistaa tehdä myös salaoja, ettei vesi jää makaamaan ruukkuun. Salaojan tekemiseen sopii esimerkiksi murskattu styrox, jota levitetään ruukun pohjalle. Jos kasvi sen sijaan altistuu sateille, on ruukun salaoja parasta tehdä sorasta.

Rustiikkiset saviruukut ovat näyttäviä, mutta niiden haittapuolena on paino. Lisäksi veden haihtuminen on niissä voimakkaampaa muovi- ja teräsastioihin verrattuna.

Jos muovinen ruukunpinta ei miellytä silmää, voi sen naamioida esimerkiksi punotulla korilla tai keraamisella koristeruukulla. Esimerkiksi Hobby Hallin valikoimista löytyy tilavia koreja, joihin suuremmatkin istutusastiat mahtuvat.

Oikeat lajikkeet parvekeviljelmälle

Ruukkukasvatukseen soveltuvia vihanneksia ja yrttejä on runsaasti. Hyviä kasveja parvekkeen tuoretarhaan ovat esimerkiksi makea SugarSnap-herne, matalakasvuinen punaparsaherne sekä satoisat ja näyttävät lehtikaalit.

Mansikka, munakoiso sekä erilaiset paprika- ja chililajikkeet menestyvät hyvin ruukuissa, mutta ne vaativat aurinkoisen ja suojaisan kasvupaikan. Parvekepuutarhurin kannattaa kokeilla esimerkiksi Thor F1 -vihannespaprikaa, Apache F1 -chililajiketta ja keltaista, pitkää Pusztagold-paprikaa. Erilaiset pensastomaatit, kuten esimerkiksi reilun puolenmetrin korkuiseksi kasvava Incas F1 ja korkeampi Maskotka, tuottavat mukavasti satoa.

Ruukkuihin voi istuttaa myös istukassipuleita, kunhan tekee sen riittävän väljästi. Erilaisilla yrteillä voi täydentää esimerkiksi köynnöskukkaistutuksia, jolloin ne antavat vehreyttä istutusten tyveen.

Paprikat ja tomaatit pitää kuitenkin muistaa tukea hyvin. Erilaiset kasvituet myös elävöittävät ruukkupuutarhaa. Esimerkiksi Nelson Gardenin Up & Grow -tuotevalikoimiin kuuluu erilaisia kasvitukia. Niitä on saatavana esimerkiksi metallisina, värjättyinä tai obeliskin mallisina.

Kastelukiteet helpottavat hoitoa

Hyvä keino varmistaa, tarvitseeko kasvi vettä, on yksinkertaisesti nostaa ruukku ilmaan. Jos astia tuntuu kovin kevyeltä, on kasvi todennäköisesti kastelun tarpeessa.

Kätevä kasteluapu parvekepuutarhassa ovat kastelukiteet, jotka sekoitetaan mullan joukkoon. Kiteet sitovat kosteuden itseensä ja luovuttavat sitä pikkuhiljaa kasvin käyttöön. Myös altakasteluruukut ovat hyvä valinta pieneen patio- tai parvekepuutarhaan.

Tomaattien vedensaannin varmistamiseen sopii myös esimerkiksi Biolan Kasteluallas. Altaan voi yhdistää kätevästi Biolan Kasvusäkkiin. Altaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla noin viikoksi. Kastelualtaan ansiosta parvekepuutarhuri voi olla pidempääkin pois viljelyksiltään ilman, että taimet pääsevät kuivahtamaan.

Ruukkukasvitkin kaipaavat lannoitusta

Ruukkupuutarhan lannoituksessa voi käyttää kestolannoitetta, joka liukenee kasvin käyttöön pitemmän ajan kuluessa. Kasvien menestymistä voi edistää käyttämällä kasvumullan seassa esimerkiksi vermikuliittia ja perliittiä.

Vermikuliitti on vulkaanista ainesta, joka sitoo kosteutta. Se on ympäristöystävällinen maanparannusaine, joka pitää mullan kosteana, lämpimänä ja kuohkeana. Perliitti puolestaan ilmavoittaa kasvualustaa, ja saa siemenet itämään nopeammin. Vermikuliittia ja perliittiä myy muun muassa Puutarhakeskus Jaakkola.

Kesäkukille sopii esimerkiksi Giva Longtime -lannoite, jota voi lisätä jo istutusvaiheessa. Lannoite on pitkävaikutteinen, ja yksi lannoituskerta kasvukaudessa riittää. Lannoiterakeista liukenee ravinteita kasvin käyttöön lämmön ja kosteuden vaikutuksesta, eli juuri silloin, kun kasvi tarvitsee ravinteita kipeimmin.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Hobby Hall, Nelson Garden, Koroisten Puutarha, Biolan

Lue myös:

    Uusimmat