Mainos

Ruotsissa on tehty luultua enemmän lobotomia-leikkauksia

Ruotsissa tehtiin vuosien 1944 ja 1963 välillä noin 4500 lobotomia-leikkausta, puolet aiemmin luultua enemmän. Tähän tulokseen päätyy Ruotsin television Norra Magasinet -ajankohtaisohjelma, joka esitetään tänä-iltana.

Sosiaaliviranomaiset ovat arvioineet aiemmin, että lobotomia-leikkaus on tehty noin parille tuhannelle ruotsalaiselle. Tarkkaa lukua ei kukaan ole osannut esittää.

Norra Magasinet -ohjelmat toimittajat vertasivat mielisairaaloiden raportteja lobotomioista sairaaloiden kirurgisten osastojen vastaaviin tietoihin. Tutkimukset osoittivat, että noin 500 lobotomia-leikkausta tehtiin henkilöille, jotka eivät tulleet leikkaussaliin mielisairaaloista - näiden joukossa oli mm. kehitysvammaisia lapsia.

Ohjelman tietojen mukaan leikkauksia käytettiin myös yrityksissä parantaa alkoholismia tai henkilön rikollisia taipumuksia. Lisäksi useille mielisairaaloiden potilaille tehtiin lobotomia-leikkaus sääntöjen vastaisesti ilman, että potilaan omaiset olivat antaneet toimenpiteelle suostumuksensa.

Norjassa valtio on maksanut noin 500:lle lobotomia-leikkaukseen joutuneelle korvauksia. Korvauksia on vaadittu myös Ruotsissa.

Lobotomia-leikkauksessa katkaistaan otsalohkon ja aivojen keskuksen väliset yhteydet. Toimenpidettä käytettiin aikanaan mm. vaikeiden tuskatilojen ja skitsofrenian hoidossa. Leikkauksen seurauksena potilaan persoonallisuus kuitenkin muuttuu, ja vaikutukset tunne-elämään sekä älyllisiin kykyihin ovat hyvin kielteisiä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.