Mainos

Ruotsinsuomalaiset innostuivat äänestämään

Ruotsinsuomalaiset ovat äänestäneet eduskuntavaaleissa aktiivisemmin kuin neljä vuotta sitten.

Äänestyspaikkojen sulkeuduttua Ruotsissa oli annettu 7886 ääntä, kun neljä vuotta sitten äänestäjiä oli 6164. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla päättyi tänään.

Ruotsissa asuu Suomen väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan lähes 100 000 äänioikeutettua, joten ruotsinsuomalaisten äänestysaktiivisuudeksi tulee näissä vaaleissa noin 7,9 prosenttia.

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset äänestävät siinä vaalipiirissä, jonka alueella ovat viimeksi Suomessa asuessaan olleet kirjoilla.

12,4 prosenttia antanut äänensä

Neljäntenä ennakkoäänestyspäivänä Äänensä kävi antamassa 1,3 prosenttia äänioikeutetuista eli yhteensä 54 021 äänestäjää. Perjantaina äänestäjiä oli 100000 enemmän. Lauantai-iltaan mennessä 12,4 prosenttia äänioikeuteuista oli antanut äänensä.

Yhteensä yli 497 857 kansalaista on siis jo tehnyt valintansa. Naiset äänestivät jälleen aktiivisemmin kuin miehet. Heitä kävi lauantaina uurnilla yli 30 000, kun miehistä äänesti 24 000. Lapin äänestäjät ovat edelleen olleet aktiivisimpia. Siellä äänestysprosentti on jo 15,76. Aktiivisuus vähenee etelään päin tultaessa siten, että Uudellamaalla jäädään 9,65 prosenttiin.

Ennakkoäänestys Suomessa jatkuu ensi viikon tiistaihin. Useat äänestyspaikat ovat avoinna myös sunnuntaina. Äänestäminen ei ole sidottu kotipaikkakuntaan, vaan sen voi tehdä missä ennakkoäänestyspaikassa hyvänsä. Mukaan pitää ottaa henkilöllisyystodistus. Kotiin postitetun äänioikeusilmoituksen ottaminen mukaan ei ole pakollista, mutta se nopeuttaa toimitusta.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.