Ruotsin parjattu koronataktiikka alkaa pikkuhiljaa lähentyä muita maita: "Siinä on pitkäaikaisesta ratkaisusta kysymys"

Koronarajoitusten purkaminen puhuttaa ympäri Eurooppaa – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo nyt, mikä on tilanne Ruotsissa 8:27
Koronarajoitusten purkaminen puhuttaa ympäri Eurooppaa – MTV:n toimittaja Ruotsissa kertoo nyt, millainen tilanne on siellä

Ruotsi on kulkenut koronakriisin aikana omia polkujaan verrattuna muihin maihin ja myös Suomeen. 

Sekä Suomessa että Ruotsissa tarkastellaan nyt molemmissa ravintoloiden toiminnan ehtoja koronan aikana. Ruotsissa ravintolat ovat saaneet olla auki, mutta nyt suunnitellaan uutta poikkeuslakia, joka tulisi voimaan heinäkuun alusta.

MTV Uutisten toimittaja Eskilstunassa kertoo, että kyseinen uusi laki ennemmin kiristää, kuin höllentää tilannetta. 

– Kunnille ja paikallisille poliiseille tulisi tämän lain myötä mahdollisuus sakottaa ja jopa sulkea ravintoloita, jos ne rikkovat näitä laissa olevia pykäliä, toimittaja Jukka Lehto kertoo. 

Tarkoitus on rajoittaa ja säädellä esimerkiksi sitä, kuinka lähekkäin ihmiset istuvat ravintoloissa tai terasseilla. Myöskään baaritiskeiltä ei saa hakea itse juomaa, vaan kaikki tuodaan pöytiin tarjoiltuna. 

– Nyt näyttää siltä, että täällä pysytään tällä tasolla, mikä on aikaisemmin ollut ja joissain kohdissa tehdään korjausliikkeitä jopa aavistuksen kovempaan suuntaan. Tässä alkavat muut maat nyt lähestymään tätä aika paljonkin parjattua Ruotsin linjaa, muun muassa ravintola-asioissa, mutta myös matkustuspuolella. 

Laki pitkällä tähtäimellä

Laista tullaan käymään paljon keskustelua ja siksi sitä ei hyvin todennäköisesti saada voimaan ennen heinäkuuta. 

– Siinä on aika pitkäaikaisesta ratkaisusta kysymys ja se halutaan tietenkin huolellisesti käydä läpi. 

Lakimuutoksen myötä Ruotsissa katsotaan nyt pitkälle eteenpäin. 

– Tämä ei ole vain väliaikaista, että hetken kuluttua kaikki puretaan. Ruotsissa on sellainen tunnelma, että tämä tilanne tulee jäämään pitkäksi aikaa voimaan. Siihen tähdätään myöskin tällä lainsäädännöllä. 

Ruotsissa ollaan huolissaan Euroopan matkailun mahdollisesta alkamisesta. Pääministeri Stefan Löfven onkin kehottanut ruotsalaisia matkustamaan kesällä vain Ruotsin rajojen sisällä. 

Sunnuntaina tartunnan saaneita oli Ruotsissa 30 143 ja koronaviruksen aiheuttamaan tautiin menehtyneitä 3 679. 

Lue myös:

    Uusimmat