Mainos

Ruotsin helikopteriryöstöstä pitkät vankeustuomiot

Tukholman kohua herättäneestä kopteriryöstöstä on langetettu pitkiä vankeustuomioita Ruotsissa.

Helikopterilla pörränneet ryöstäjät veivät viime vuoden syyskuussa arvokuljetuksia hoitavan G 4 S -yhtiön varastosta Västbergasta 39 miljoonaa kruunua (noin neljä miljoonaa euroa).

Helikopteria lentänyt 35-vuotias mies sai seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen. Södertörnin käräjäoikeuden mukaan hänen kertomuksensa yön tapahtumista ei ollut uskottava ja hänet kyettiin vahvistamaan kopterin lentäjäksi useiden yksityiskohtien perusteella.

Seitsemän vuoden rangaistuksen sai myös osallisuutensa tunnustanut 31-vuotias mies, joka oli yksi kolmesta varaston sisälle tunkeutuneesta miehestä.

Ryöstön "aivoiksi" kutsuttu 39-vuotias mies sai kolmen vuoden tuomion avunannosta törkeään ryöstöön.

Kaikkiaan seitsemän kymmenestä syytetystä tuomittiin vankeuteen. Ryöstön valmisteluissa eri tavoin auttaneet kolme miestä saivat 2-5 vuotta vankeutta. Lisäksi yksi sai vuoden tuomion rikollisen suojelemisesta.

Kolme miestä vapautettiin syytteistä, jotka koskivat muun muassa poliisin toiminnan hidastamista.

Seitsemän tuomittua myös määrättiin yhteensä yli 10 miljoonan kruunun vahingonkorvauksiin.

Syyttäjä vaati maksimirangaistusta

Syyttäjän mukaan tarkoin suunnitellulla helikopteriryöstöllä ei ole vastinetta Ruotsin historiassa. Syyttäjä ei kuitenkaan saanut läpi vaatimuksiaan kymmenen vuoden maksimirangaistuksista.

Tuomioista huolimatta kaikki palaset ryöstön selvitystyössä eivät ole vielä kohdallaan, sillä osa tekijöistä on edelleen vapaalla jalalla. Ryöstöön ja sen valmisteluun epäillään osallistuneen jopa yli 20 henkilöä, ja kadonneista rahoista on löytynyt vain murto-osa.

Ruotsin poliisi on saanut toiminnastaan valtavan kritiikkiryöpyn. Se ei onnistunut estämään ryöstöä, vaikka Serbiasta tulleen tiedustelutiedon mukaan Tukholman alueella oli suunnitteilla suurryöstö.

Ryöstäjät onnistuivat myös sabotoimaan huonosti valvotut poliisihelikopterit pois pelistä niiden läheisyyteen jätettyjen tekaistujen "pommikassien" avulla.

(MTV3 - STT)

Katso Kari Lumikeron juttu Tukholmasta

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.