Mainos

Ruotsiin suomenkielinen päivälehti

Ruotsissa alkaa ensi viikolla ilmestyä suomenkielinen päivälehti. Lehti saa Ruotsin valtion lehdistötukea

Ruotsissa alkaa maanantaina ilmestyä suomenkielinen päivälehti. Tähän asti viikoittain ilmestynyt Viikkoviesti muuttuu syyskuun alusta viidesti viikossa ilmestyväksi Ruotsin Sanomat -lehdeksi. Ruotsissa ei ole ollut suomenkielistä päivälehteä pariinkymmeneen vuoteen.

Göteborgissa noin kymmenen vuoden ajan ilmestynyt viisipäiväinen Finnsanomat lakkasi ilmestymästä vuonna 1985. Ruotsinsuomalaisten keskuudessa tehtyjen kyselyjen perusteella tarvetta suomenkieliselle päivälehdelle on, kertoo uuden lehden vastaava päätoimittaja Jukka Tuurala. Toinen syy lehden perustamiseen liittyy Tuuralan mukaan suomalaisten vähemmistöasemaan Ruotsissa. -Jos ajatellaan, että suomen kielellä ja ruotsinsuomalaisuudella olisi tulevaisuutta, niin kyllähän se päivälehden vaatii, Tuurala linjaa.

Ruotsin Sanomista on Tuuralan mukaan tarkoitus tehdä eräänlainen valtakunnallinen paikallislehti. -Jos verrataan paikallisiin ja alueellisiin päivälehtiin, niin meillä sen paikallisen aineiston tilalla on ruotsinsuomalainen aineisto, Tuurala kertoo.
Tavoitteena 6000 tilaajaa
Tuuralan mukaan Ruotsin Sanomien rahoitus on suunniteltu siten, että lehdellä olisi 6000 tilaajaa. Se on vähemmän kuin Viikkoviestin nykyinen tilaajamäärä, Tuurala kertoo. Lehti saa Ruotsin valtion lehdistötukea.

Tuuralan mukaan sitä kertyy levikistä riippuen 6,5-8 miljoonaa kruunua vuodessa, mikä olisi noin kolmasosa kokonaisbudjetista. Loppu katetaan tilaus- ja ilmoitusmaksuin. Uutta henkilökuntaa lehti ei ainakaan aluksi katso tarvitsevansa. Viikkoviestin tekemiseen on tähän mennessä Tuuralan mukaan osallistunut suuri joukko osa-aikaisia työntekijöitä, joiden työaikaa lisätään lehden muuttuessa viisipäiväiseksi. Lisäksi freelancereilta on tarkoitus ostaa materiaalia aiempaa enemmän.

Tuurala uskoo lehtensä saavan lukijoita myös ruotsinkielisiltä päivälehdiltä. -Olemme saaneet myös tällaisia reaktioita, että nyt sitten loppui sen ruotsinkielisen päivälehden tulo tähän perheeseen, Tuurala kertoo.
Suomea muissakin viestimissä
Ruotsinsuomalainen lehdistö on viimeksi kuluneiden parinkymmenen vuoden kuluessa supistunut, kun 1960- ja 70-luvuilla perustettuja suomenkielisiä lehtiä ja paikallislehtien suomenkielisiä sivuja on lakkautettu. Syinä lakkauttamisiin ovat olleet muun muassa talousvaikeudet ja suomalaisten parantunut ruotsin kielen taito.

Nykyisin ilmestyy uuden päivälehden lisäksi edelleen viikoittainen valtakunnallinen sanomalehti Ruotsin Suomalainen. Lisäksi on joukko kokonaan tai osittain suomenkielisiä paikallisia lehtiä sekä järjestö- ja kulttuurilehtiä.

Suomalaisia koskevia uutisia ja suomen kieltä voi Ruotsissa kuulla sähköisestikin. Ruotsin radiolla SR:llä on suomenkielinen palvelu Sisuradio, joka lähettää digikanavallaan aamusta iltaan suomenkielistä ohjelmaa suureen osaan maata. SR lähettää joitakin Sisuradion ohjelmia myös analogisilla kanavillaan.

Ruotsin televisio SVT lähettää päivittäin suomenkieliset uutiset. Television suomenkielinen toimitus tuottaa lisäksi ajankohtaisohjelmia ja lastenohjelmaa. Tukholma.net-niminen ruotsinsuomalainen julkaisu puolestaan ilmestyy verkossa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.