Ruotsalaiskirjailija Micael Dahlén, millaista oli kirjoittaa sarjamurhaajista?

Tukholman kauppakorkeakoulun professori ja kirjailija Micael Dahlén tarttui ennennäkemättömään haasteeseen ryhtyessään kirjoittamaan kirjaa, joka pohjautuu sarjamurhaajien tarinoihin. Tarinoihin, jotka hän keräsi haastattelemalla viittä tunnettua sarjamurhaajaa kasvotusten. Ruotsalaiskirjailija kertoo AVAlle, mikä sai hänet tarttumaan aiheeseen ja millainen prosessi kirjan kirjoittaminen oli.

Ruotsalaiskirjailija Micael Dahlén tarttui ennakkoluulottomasti raskaaseen aiheeseen ryhtyessään kirjoittamaan kirjaa Ihmispedot. Teosta varten kirjailija haastatteli sarjamurhaajia, joiden tarinoista kuiskutetaan ympäri maailmaa. Dahlén kertoi AVAn haastattelussa avoimesti siitä, millainen prosessi oli kirjoittaa aiheesta, jonka pitävät koossa kylmäveriset murhaajat.

Se, joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön!

Dahlén myöntää, että hänellä on tapana lähteä spontaanisti mukaan projekteihin pohtimatta asioita sen kummemmin läpi. Ihmispedot-teoskaan ei välttämättä olisi koskaan syntynyt, jos kirjailija olisi miettinyt liian pitkälle koko prosessin kulun.

– Jos olisin pohtinut tätä ennen projektiin ryhtymistä, en luultavasti olisi syventynyt aiheeseen. Tällainen tapa toimia on kuitenkin tyypillisintä minua. En ole hyvä pohtimaan etukäteen, miksi teen jotain. Toisaalta myös tämän piirteen takia saan paljon asioita aikaiseksi, Dahlén selittää.

Kirjailija myöntää, että hänen on tavallisestikin hyvin vaikea unohtaa asiaa, jos hän jostain innostuu. Vaarallinen kirjaprojekti lukeutuu Dahlénin mukaan tähän samaan sarjaan.

– Minun on ollut aina vaikea jättää taakseni asioita, jotka kiinnostavat minua, Dahlén kertoo.

Kirjoitusprojekti oli yhtä tunteiden vuoristorataa

Sarjamurhaajien haastatteluihin perustuneen kirjan kirjoittaminen oli Dahlénille haastava prosessi. Kirjailijan tunteet vaihtelivat haastavan ja pelottavan prosessin aikana laidasta laitaan.

– Kirjoittaminen oli pitkä prosessi, jonka aikana vaihdoin monta kertaa mielipidettäni siitä, pitäisikö minun edes kirjoittaa koko kirjaa, Dahlén kertoo

Aallonpohjista välittämättä ruotsalaiskirjailija onnistui pitämään kiinni kaukana tulevaisuudessa siintävästä ajatuksesta: tämä kirja tulisi vielä valmiiksi.

– Välillä koin, että aihe oli niin laaja ja vaikuttava, että minun olisi ehdottomasti kirjoitettava siitä. Välillä taas koin projektin niin henkilökohtaiseksi, että ajattelin, etten voi kirjoittaa aiheesta. Toisaalta taas pohdin, että juuri henkilökohtaisuuden ja aiheen vaikuttavuuden vuoksi kirja olisi ehdottomasti kirjoitettava, kirjailija kertoo.

Ihmishenkiä riistäneiden päähenkilöiden sielunmaailman kuvaaminen ei ole taidokkaallekaan kirjailijalle helppoa. Dahlén asennoitui työhönsä lopulta niin, ettei enää vaatinut itseltään vastauksia siihen, millainen kirjasta lopulta tulee.

– Teemaan sitoutui niin suuria kysymyksiä, että minun oli etsittävä oikeaa käsittelytapaa osan suhteen. Ajatukseni koko projektista olivat siis sekavat. Lopulta päätin kuitenkin, että tämä oli jotain, mitä minun olisi tehtävä oman itseni vuoksi, päättääkseni asia ja päästäkseni sen suhteen jonkinlaiseen johtopäätökseen. Olen oppinut akateemisen urani aikana, että kysymyksien kysyminen on paljon tärkeämpää kuin lopullisten vastausten saaminen.

Kirjasta tuli vahva osa kirjailijaa itseään

Erikoiseen kirjoitusprojektiin ryhtynyt ruotsalaiskirjailija on kulkenut pitkän matkan siitä, kun hän sai ensimmäisen kimmokkeen kirjan kirjoittamiseen sarjamurhaajista.

– Taidan olla sokea menneisyydelleni, sillä minusta tuntuu, että kaikki on tapahtunut vastikään. Koko prosessi oli oikeasti pitkä. Toisaalta se on nykyään niin vahva osa minua, että en osaa enää edes eritellä sen alkua ja loppua, Dahlén kertoo.

Kipinä Ihmispedot-kirjan kirjoittamiseen syttyi Dahlénissa, kun hän luki Ruotsissa vuonna 2006 artikkeleita siitä, kuinka ihmiset ympäri maailmaa lähettelivät rakkauskirjeitä kuuluisille murhaajille. Vaikka kirja on jo valmis, ei tuo kipinä ole vieläkään sammunut.

– Siitä on siis kulunut kuusi vuotta ja projekti on kasvanut osaksi minua. Tämä on pisin projekteistani. Oikeastaan tämä on pisimpään kestänyt projekti, johon olen ikinä sitoutunut, Dahlén kertoo.

Raskas aihe on jättänyt jälkensä kuuluisaan kirjailijaan.

– Löydän jatkuvasti uusia asioita, jotka kiinnostavat minua. Ainoastaan tämä aihe on juurtunut minuun.

KIRJAPIIRI esittelee AVAlla kiinnostavia suomalaiskirjailijoita tiistaisin klo 19.30.

AVA

Kuvat: Cato Lein

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja