Mainos

Ruotsalaisfirma uskoo Itämeren öljylöytöön

Ruotsista saattaa lähivuosina tulla öljyvaltio. Se edellyttää tosin koeporausten onnistumista eteläisellä Itämerellä. Ruotsalaisen öljynetsintäyritys Oljeprospektering odottelee hallitukselta lupaa aloittaa poraukset.

- Merialueelta, jossa haluamme tehdä koeporauksia, saattaa löytyä öljyä jopa 300-350 miljoonaa tynnyriä, arvioi toimitusjohtaja Torgny Berglund STT:lle tänään.

Etsintäalue sijaitsee noin 110 kilometriä Gotlannin saaren eteläpuolella Ruotsin, Latvian, Liettuan, Venäjän ja Puolan talousvyöhykkeiden rajalla.

- Koeporausalue sijaitsee kuitenkin Ruotsin talousvyöhykkeellä, ja porausluvan saanti vaikuttaa hyvältä. Emme halua kuitenkaan nuolaista ennen kuin lupa on myönnetty.

Yhtiö haki koeporauslupaa viime syksynä. Ruotsin hallitukselta odotetaan päätöstä toukokuussa.

Asia on ollut lausuntokierroksella, ja useimmat lausunnot ovat olleet myönteisiä. Tosin Kalastusvirasto ja Luonnonsuojeluvirasto ovat olleet huolestuneita siitä, että koeporaukset häiritsevät muutenkin vähiin käynnin turskakannan lisääntymistä.

- Jos saamme luvat nyt keväällä, voimme aloittaa koeporaukset viimeistään loppusyksystä, Berglund kertoi.

Jos arvio öljyn määrästä pitää paikkansa, määrä vastaisi viidesosaa Ruotsin omasta tarpeesta 20 vuoden ajan.

- Jos löydämme öljyä, se vaatii tietysti uudet suunnitelmat ja ympäristöluvat. Laskemme, että varsinainen öljyntuotanto voisi käynnistyä 2012-2013.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.