Ruokamyrkytysbakteeri on kelju kesävieras

Lämpimät kesäkelit vaativat ruuanvalmistajalta erityistä huolellisuutta. Huolimatonta kesäkokkia uhkaavat monet pöpöt ja bakteerit, viisas välttää vahingot jo ennakolta. Ruokamyrkytysbakteeri on kelju kesävieras, ja siksi hyvä keittiöhygienia on kesälläkin ruuanlaiton a ja o.

Monet bakteerit viihtyvät ja lisääntyvät 8 - 60 asteen lämpötilassa. Hygieniasta huolehtiminen onkin siksi aloitettava jo matkalla kaupasta kotiin. Herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden kylmäketju ei saa matkan aikana katketa missään vaiheessa. Varsinkin tuore liha ja kala ovat liian lämpimissä olosuhteissa herkkiä erilaisten bakteerien pommitukselle.

Pitemmillä mökkimatkoilla herkästi pilaantuvia ruokia ei kannata sulloa pitkiksi ajoiksi kuumaan auton takakonttiin, vaan ne on syytä kuljettaa perille esimerkiksi kylmälaukussa. Järkevintä on kuitenkin suunnitella matkareitti niin, että ruuat voi käydä ostamassa vasta lähempänä määränpäätä. Niin mökillä kuin kotonakin kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on tarpeen säilyttää jääkaapissa, jonka lämpötila on korkeintaan kuusi astetta.

Puhtaus on puoli ruokaa

Ruuanvalmistuksessa pätee hyvin vanha sanonta 'puhtaus on puoli ruokaa'. Kädet on syytä pestä aina ennen ruuanvalmistusta ja ruokailua ja luonnollisesti myös heti WC:ssä käynnin jälkeen. Käsien pesusta on hyvä huolehtia silloinkin, kun lihan tai kalan käsittelystä vaihdetaan kasviksiin tai päinvastoin.

Bakteerien siirtyminen raaka-aineesta toiseen vältetään myös sillä, että lihalle, kalalle, kasviksille ja leivälle on kullekin oma leikkuulautansa. Leikkuulauta on hyvä pestä aina raakojen ja kypsennettyjen ruoka-aineitten käsittelyn välillä sekä heti käytön jälkeen.

Keittiö on muutenkin hyvä pitää siistinä. Työvälineiden ja -tasojen puhdistaminen sekä keittiöpyyhkeiden ja tiskirätin vaihtaminen riittävän usein pitää pöpöt ja bakteerit tehokkaasti loitolla.

Kuuma kuumana, kylmä kylmänä

Kypsennettävä ruoka on kuumennettava riittävän kuumaksi. Useimmat bakteerit kuolevat 70 asteen lämmössä. Siipikarjanliha ja jauheliha tulee paistaa läpikypsäksi. Esimerkiksi jauhelihapihvi on silloin sisältä täysin harmaa, broileri taas aivan vaaleaa. Tikulla kokeiltaessa kypsästä lihasta tihkuva neste on väritöntä ja kirkasta. Raakaa jauhelihaa tai lihapullataikinaa ei koskaan saisi maistella sellaisenaan, vaan maistiaispala on syytä kypsentää ensin esimerkiksi pannulla tai mikroaaltouunissa.

Jos ruokaa pitää säilyttää kuumana ennen tarjoilua, sen tulee olla riittävän lämmintä eli vähintään 60-asteista. Mikäli ruoka syödään vasta muutaman tunnin kuluttua valmistuksesta, on viisainta jäähdyttää se ensin pikaisesti ja lämmittää sitten uudelleen ennen tarjoilua. Haalea ruoka on otollinen kasvualusta ruokamyrkytystä aiheuttaville bakteereille. Kuuma kuumana, kylmä kylmänä sopii ruuanvalmistuksen nyrkkisäännöksi myös kesäkokeille.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja