Ruokakalan viljely vähentynyt

Suomessa kasvatettiin ruokakalaa yhteensä noin 15,1 miljoonaa kiloa vuonna 2002. Kokonaistuotanto laski noin 0,6 miljoonaa kiloa edellisvuodesta. Ruokakala on edelleen lähes yksinomaan kirjolohta. Siikaa kasvatettiin 193 000 kiloa, muiden viljeltävien ruokakalalajien osuus oli vähäinen. Kirjolohen mätiä tuotettiin kulutukseen 411 000 kiloa. Tiedot käyvät ilmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) tuoreesta tilastojulkaisusta Vesiviljely 2002.

Kasvatetun ruokakalan tuottaja-arvo oli vuonna 2002 noin 36,8 miljoonaa euroa, mikä oli 5,4 miljoonaa euroa edellisvuotta alhaisempi. Arvon laskuun vaikutti alhaisemman kirjolohituotannon lisäksi myös edellisvuotta alhaisemmat kirjolohen tuottajahinnat.

Tuotanto keskittyy Lounais-Suomen rannikkoalueelle ja Ahvenanmaalle

Koko maan ruokakalasta noin 85 prosenttia kasvatetaan merialueilla. Vuonna 2002 Lounais-Suomen rannikolla ja saaristossa viljeltiin ruokakalaa 5,3 ja Ahvenanmaalla 4,5 miljoonaa kiloa. Viljelytuotanto muilla merialueilla oli 2,3 miljoonaa kiloa. Sisämaassa ruokakalaa kasvatettiin 2,9 miljoonaa kiloa.

Poikastuotanto edellisen vuoden tasolla

Ruokakalan lisäksi kalanviljelyssä tuotettiin istutuksia ja jatkoviljelyä varten eri kokoisia kalan ja ravun poikasia yhteensä 60 miljoonaa yksilöä. Viljeltyjen poikasten määrä pysyi edellisvuoden tasolla.

Kirjolohen poikastoimitusten määräksi arvioitiin vuonna 2002 yhteensä noin 19 miljoonaa yksilöä, mikä on lähes sama kuin edellisvuonna. Kirjolohen poikaset menevät lähes yksinomaan ruokakalakasvatukseen. Kalanpoikasten päätuotantoaluetta ovat Lapin, ja Oulun läänit sekä Keski-Suomi. Täpläravun poikastuotanto oli noin 100 000 ja jokiravun noin 18 000 yksilöä.

Vuonna 2002 oli toiminnassa yhteensä 585 kalanviljelylaitosta ja luonnonravintolammikkoyritystä. Ruokakalaa kasvatettiin 241 laitoksella ja kalanpoikasia viljeltiin 104 laitoksella. Toimivia luonnonravintolammikkoyrityksiä oli 300. Osalla laitoksista oli sekä ruokakala- että poikastuotantoa.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja