Ruoka kallistui helmikuussa ennätysmäiset 16 prosenttia vuotta aiemmasta. Yhdenkään tuoteryhmän hinta ei ole laskenut.
Ruoan hinnan nousu johtuu tuotantopanosten noususta.
– Pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan takia tuotantopanokset eli lannoitteet, energian hinta ja pakkausmateriaalit ovat lähteneet hurjaan nousuun, joka näkyy nyt sitten ruoan hinnan nousuna kuluttajille, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.
Kuluttajahinnat nousivat vuoden takaisesta 8,8 prosenttia. Ruoan hinta nousi helmikuussa 16,3 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tämä on ennätyslukema Suomen lähihistoriassa.
– Onhan se korkea. Se on korkein, mitä meillä on ollut EU-aikana Suomessa, Luoto kertoo.
Lue myös: Inflaatio kiihtyi 8,8 prosenttiin
Luodon mukaan ruoan hinnan nousu näkyy suoraan kuluttajien ostokäytöksessä.
– Kuluttajat ostavat vähemmän ja edullisempia tuotteita, Luoto arvioi.
Varsin monet peruselintarvikkeista, kuten sokeri ja jauhot tai voi ja kananmunat ovat kallistuneet reippaasti – yli 30 prosenttia.
Sen sijaan viime vuonna reilusti kallistuneen kahvin hinnan nousu jäi helmikuussa seitsemään prosenttiin.