Mainos

Ruanda-oikeutta voi odottaa vielä uusi matka Afrikkaan

Ruandan kansanmurhajuttua Suomessa puiva oikeuslaitos saattaa tehdä vielä ainakin yhden matkan Afrikkaan. Sekä jutun syyttäjä että puolustus haluavat kuulla hovioikeuskäsittelyn aikana yhteensä kymmeniä todistajia, joista valtaosa asuu Ruandassa, Sambiassa tai niiden naapurimaissa.

Juttua alettiin käsitellä hovioikeuden valmisteluistunnossa tiistaina. Tarkoituksena oli puida, kuinka paljon todistajia vielä kuullaan ja missä. Käräjäoikeusvaiheen kymmenistä todistajista karsiutui vain muutamia.

- Niissä tapahtumissa, joista tässä oikeudenkäynnissä on kyse, oli paikalla paljon ihmisiä, ja heillä on jokaisella pieni kuvakulma siihen, mitä tapahtui. Sen vuoksi todistajien pois ottaminen vaatii vakavaa harkintaa, sanoi jutun syytettyä Francois Bazarambaa puolustava Ville Hoikkala.

Pääsyyttäjä, valtionsyyttäjä Raija Toiviainen oli Hoikkalan kanssa samoilla linjoilla. Syyttäjäpuoli olisi valmis kuulemaan joitakin todistajia myös videoyhteyden kautta.

- Mutta pääasia on, että kaikkia kuultaisiin yhdenvertaisesti, Toiviainen sanoi.

Jutussa on kyse tapahtumista Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994. Bazarambaa syytetään joukkotuhonnasta, käytännössä muun muassa veritekojen johtamisesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet viime kesänä elinkautiseen vankeuteen.

Puolustus kannattaa Sambiaa

Käräjäoikeus kävi käsittelyn aikana Ruandassa ja Tansaniassa. Jos asian käsittely vaatii, Toiviainen on valmis uuteenkin Ruandan-matkaan. Hoikkala puolestaan näkee kuulemisten olevan järkevimpiä joko Suomessa tai Sambiassa.

- Todistajista valtaosa asuu Sambiassa tai sen lähimaissa. Sambian pääkaupunki Lusaka on kohtuullisen turvallinen, ja yhteydet toimivat. Siellä on myös Suomen suurlähetystö, hän perustelee.

Hovioikeus ratkaisee ensi kuussa, kuinka monta todistajaa kuullaan ja missä. Oikeudenkäynnin pääkäsittelyn on määrä alkaa elokuussa. Puolustuksella on hovioikeudessa kuusi uutta todistajaa, syyttäjäpuolella neljä.

Myös keskusrikospoliisi on tehnyt Ruanda-jutussa lisätutkintaa vielä käräjäoikeuden tuomion jälkeen syyttäjän pyynnöstä. Toiviaisen mukaan lisätutkinnassa on selvitelty tapahtumia, joihin liittyvät syytteet hylättiin käräjäoikeudessa.

Puolustus on koko ajan kiistänyt syytteet. Syyttäjä taas hakee muutosta tuomioon, koska osa syytekohdista hylättiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.