Röyhkeä ihmiskauppa-juttu Pohjanmaalla: Työnjohtaja vei pankkikortit ja varasti rahat

Vähäkyröläisen puualan yrityksen työnjohtaja vastaa ensi maanantaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa syytteisiin 26 kirgisialaisen ihmiskaupasta, törkeästä kavalluksesta ja pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan työnjohtaja on rekrytoinut työntekijät Kirgisiasta, saattanut heidät pakkotyöhön ja varastanut työntekijöiden pankkikortit ja palkkarahoja yhteensä noin 240 000 euroa.

Suomalaisen keskisuuren ja menestyvän puualan yrityksen kirgisialaistaustainen työnjohtaja majoitti työntekijät keskustan tuntumassa sijainneen omakotitalonsa alakertaan tai tehtaan tuotantotiloihin lähes neljän vuoden ajan. Ahtaasti asuneet kirgiisialaiset eivät saaneet liikkua vapaa-aikanaan kylällä eivätkä ottaa yhteyttä kantaväestöön.

Työnjohtaja keräsi heidän pankkikorttinsa ja -tunnuksensa ja nosti suurimman osan palkkarahoista omiin tarkoituksiinsa. Työstään heille jäi rahaa 300–800 euroa kuussa, josta he lähettivät osan kotimaahansa. Työnjohtaja keräsi myös kirgiisialaisten passit ja esti heitä palaamasta kotimaahansa – käskyjään hän tehosti uhkailulla ja väkivallalla.

Pitkää päivää ilman lomia

Myös yrityksen johto saa syytteen ”kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä”, sillä kirgiisialaiset ovat tehneet pitkää päivää ilman ylityökorvauksia ja vuosilomia. Syyttäjä katsoo, että yritys on käyttänyt hyväkseen köyhistä oloista tulevien työntekijöiden tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä.

Maanantaina alkava oikeudenkäynti on herättänyt myös vähäkyröläiset, jotka nyt ihmettelevät, miten pienellä paikkakunnalla on voinut tapahtua tällaista.

– Tällaisesta on saanut lukea lehdestä, mutta nyt se tapahtuu täällä meillä, päivittelee Leila Talonen.

– Eniten ihmetyttää se, että näitä ihmisiä on pidetty vankina tässä aivan keskustan tuntumassa, eikä kukaan ole huomannut mitään, ihmettelee paikkakuntalainen mies.

Kyläläiset ovat haluttomia ottamaan asiaan kantaa, sillä syytteen saanut yritys on vastikään valittu vuoden yritykseksi Vähässäkyrössä. Se on myös urheiluseuran sponsori ja paikkakunnan suuri työllistäjä.

”Lähes orjan asemassa”

Pohjanmaan alueella kyseessä on jo kolmas ihmiskauppa-juttu lyhyen ajan sisällä. Asiat tulevat usein esiin ammattiliittojen kautta.

– Näihin on todella vaikea puuttua, sillä nämä ihmiset ovat köyhiä ja kielitaidottomia, täysin alistetussa asemassa, kun he Suomeen tulevat. He tulevat tekemään töitä, mutta suomalainen järjestelmä, lähinnä työnantajan näkökulmasta, pitää ulkomaista työvoimaa, jos ei nyt aivan orjan asemassa, niin kuitenkin hyvin heikossa asemassa, väittää SAK:n aluetoimitsija Lasse Parhiala.

Vastaavia syytteitä on muhimassa myös kasvihuone- ja maatalousalan yrityksille, joiden työvoima on Pohjanmaalla ulkomaalaistunut nopeasti. Parhiala uskoo juttuja tuleva lähivuosina käräjille lisää.

– Uskon, että kun meidän ulkomainen työvoima herää tästä ja uskaltaa enemmän ajaa omia oikeuksiaan, niin kyllä tämä kupla tulee puhkeamaan.

Vähänkyrön ihmiskauppa-jutun käsittely alkaa maanantaina Vaasassa.

Katso Outi Airolan juttu (Seitsemän uutiset 29.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat