Rotumellakat ravistelleet Australiaa

Rasistisisista yhteenotoista alkunsa saaneet mellakat ovat raivonneet Australian suurimassa kaupungissa Sydneyssä viikonlopun ajan, ja niiden pelätään jatkuvan tälläkin viikolla.

Australian pääministeri John Howard on pyytänyt sydneyläisiä lopettamaan mellakoinnin, jonka taustalla ovat poliisin mukaan uusnatsiryhmät. Viikonloppuna jopa 5000 valkoihoista nuorta hyökkäsi Sydneyssä arabitaustaisten nuorten kimppuun. Yhteenottojen uskotaan jatkuvan tälläkin viikolla.

- Ihmisten kimppuun hyökkääminen heidän rotunsa, ulkonäkönsä tai taustansa vuoksi on tuomittavaa, Howard sanoo, ja lisää, ettei halua uskoa Australian olevan "pohjimmiltaan rasistinen maa".

Hyökkääjät väittivät puolustavansa "omaa osaansa" Cronullan hiekkarannasta. Uusia mellakoijia värvätään rasistisella tekstiviestikampanjalla, ja riehunta onkin levinnyt nopeasti rannalta koko kaupunkiin.

Viikonloppuna moni ulkomaalaistaustainen sydneyläinen joutui piiloutumaan kauppoihin ja hotelleihin, kun rasistisia iskulauseita huutaneet nuoret ryntäsivät kaduille. Maroubran kaupunginosassa poltettiin autoja. Eilen tiedotusvälineet kertoivat yhdestä puukotuksesta, jonka epäiltiin liittyvän mellakoihin.

- Tämä on Australia, jos he eivät pidä siitä, menkööt kotiinsa, sanoi eräs yhteenottoja sivusta seurannut toimittajille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat