Roskien hävitys poltti 7 000 broileria kuoliaaksi Maskussa – video näyttää tuhot

Pysättävä video: Valtava savupilvi kertoi tuhansien kanojen hengiltä palamisesta Maskussa 2:08
Katso videolta pelastuslaitoksen yritykset taltuttaa hurjasti savunnutta kanalaa syöneet liekit.

Tuhannet kanat paloivat kuoliaaksi huolimattomasti poltettujen risujen vuoksi, katsoi Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

Tulipalo sattui Maskussa huhtikuussa vuonna 2020. Broilerikasvattamon lähellä poltetusta nuotiosta tuli oli ilmateitse levinnyt kasvattamon yläpohjaan.

Kanalassa olleet linnut kuolivat palossa. Pelastuslaitos arvioi tapahtuman jälkeen tuoreeltaan, että palossa kuoli kaikkiaan noin 7 000 broileria.

Noin 1000 neliön rakennus tuhoutui palossa täysin. 

Nuotiota polttanut epäili sähköpaloksi

Tulipalosta syytetty mies oli kertonut polttaneensa noin 20 metrin päässä rakennuksesta nuotiossa vähäisen määrän haketta ja risuja. 

Käytyään lyhyesti kauempana ja palattuaan nuotiolle oli mies huomannut kasvattamon räystään alta tuleen savua. Nuotion sytytyksen ja savun havaitsemisen välillä oli hänen mukaansa kulunut noin vartti.

Risuja polttanut mies katsoi, että tulipalo oli syttynyt kasvattamon sähkölaitteista. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei ollut muita varteenotettavia syitä tulipalon syttymiselle kuin se, että palon aiheutti sytytetty nuotio.

Tulipalon katsottiin syttyneen siitä, että nuotiosta oli lentänyt kasvattamon yläpohjaan palojäänteitä, jotka olivat sytyttäneet rakennuksen. 

Palon syttyessä nuotiolta tuuli rakennukseen päin puuskittaisesti, navakasti ja jopa kovaa.

– Yleisen elämänkokemuksen mukaan avotulen teko tuulisissa olosuhteissa vaatii erityistä huolellisuutta, käräjäoikeus lausui ja katsoi miehen toimineen huolimattomasti.

Käräjäoikeus arvioi, että miehen huolimattomuus ei ollut suurta, joten lievä sakkorangaistus oli riittävä seuraamus teosta. 

Nuotiota oli sen mukaan poltettu sille soveltuvassa, varta vasten nuotiota varten louhitussa sijainnissa, joka olisi tuulettomissa olosuhteissa ollut riittävän etäällä kanalasta. Nuotion ei myöskään katsottu olleen erityisen suuri.

Vuonna 1949 syntynyt mies tuomittiin varomattomasta käsittelystä 20 päiväsakon rangaistukseen. Hänen tuloillaan se tarkoitti vajaan 600 euron seuraamusta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat