Roskapostittaja on ovela, ole sinä ovelampi

Roskapostin aiheuttamaa haittaa voi vähentää helposti kolmen sekunnin säännöllä. Sääntö neuvoo miettimään kolme sekuntia ennen kuin klikkaa sähköpostin tuomaa linkkiä.

Roskapostia lähetetään paljon enemmän kuin sitä tulee perille. Roskapostia siis suodatetaan pois, mutta siitä huolimatta sitä tulee jonkin verran läpi ihmisten sähköpostilaatikkoihin. Tarkkaan ottaen kaikki roskapostiksi kutsumamme ei ole roskapostia (spam) vaan osa siitä on mainospostia (bulk). Yhtä kaikki molemmat tuntuvat turhilta.

Tarpeettomalta sähköpostilta välttyminen alkaa omasta huolellisuudesta.

-Esimerkiksi erilaisiin kilpailuihin osallistuessaan tulee helposti vahingossa antaneeksi luvan suoramarkkinointiin, huomauttaa tietoturva-asiantuntija Harri Ruusinen F-Securesta.

Kukaan ei ylläty, että saa lähikaupan markkinointipostia sähköpostiinsa, jos on antanut osoitteensa johonkin arvontaan tai kilpailuun osallistuessaan. Sen sijaan yllätyksenä saattavat tulla ne kymmenet markkinointipostit, joiden vastaanottamisen on itse hyväksynyt.

-Kilpailukupongeissa saattaa lukea hyvinkin pienellä printillä, että osallistumalla tähän kilpailuun annat samalla suostumuksen suoramarkkinointiin sekä kilpailun järjestäjälle että tämän yhteistyökumppaneille, muistuttaa Ruusinen.

Yksi hyvä keino suojata varsinaista sähköpostilaatikkoaan on luoda joku ilmaistili, jota käyttää aina erilaisiin kilpailuihin ja kyselyihin. Turhan postin välttämiseen on olemassa hyvin yksinkertainen keino.

-Jos ei tahdo postia, niin ei kannata antaa osoitettaan.

Älä ärsyynny, vältä vaara

Jos ei enää tahdo vastaanottaa mainospostia edes hyvämaineisilta toimijoilta, voi heidän sähköpostilistaltaan poistua helposti unsubscribe-toiminnolla. Roskapostin kohdalla tämä ei toimi.

-Roskapostin unsubscribe-linkki on aina huijaus ja yrittää ohjata käyttäjän sivustolle, joka levittää haittaohjelmaa, varoittaa tietoturva-asiantuntija.

Odottamattomiin sähköposteihin on hyvä suhtautua varauksella.

-Jos saat ihan aidon näköisen postin, niin se ei tarkoita, että se olisi aito. Lähettäjä on helppo väärentää, muistuttaa Harri Ruusinen.

Suoranaisen roskapostin määrä on kääntynyt laskuun, mutta silti sitä liikkuu paljon. Siksi roskapostin suodatus on tärkeää.

-Postipalveluita tarjoavat tahot suodattavat niitä, ja moni posti ei edes päädy loppukäyttäjän postilaatikkoon, sanoo Ruusinen.

Sähköpostipalvelujen tarjoajat suodattavat posteja eri tavoin. Siksi kannattaa tutustua etukäteen eri toimijoiden suodatuksiin. Lisäksi on eri asia lukea posteja suoraan selaimelta kuin varta vasten asennetun sähköpostiohjelman kautta.

-Sähköpostiohjelman roskaposti- ja haittaohjelmasuodatusta voidaan täydentää tietoturvaohjelmistolla, joka osaa esimerkiksi tutkia sisältääkö posti linkkejä saastuneille sivuille, kertoo Ruusinen.

Kaikesta turhasta postista tuskin koskaan pääsee eroon, mutta roskapostin aiheuttamia haittoja voi vähentää sen kuuluisan maalaisjärjen, kaupunkilaisjärjen vai pitäisikö nykyään jo sanoa kyberjärjen avulla.

Ajatusketju menee suurinpiirtein näin: Jos sähköpostissasi on epäilyttävänoloinen viesti, tuhoa se avaamatta. Jos avaat postin, älä ainakaan klikkaa sen sisältämiä linkkejä. Jos klikkaat linkkiä, toivottavasti tietokoneesi päivitykset ja virustorjunta ovat kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat