Rosa Meriläinen avoimena masennuksestaan: "Se oli selittämätön prosessi"

Rosa Meriläinen vieraili Huomenta Suomessa kertomassa uutuuskirjastaan Osterista.

Rosa Meriläisen, 40, uutuuskirja Osteri (Teos) julkaistiin toukokuun alussa. Meriläinen vieraili keskiviikkoaamuna Huomenta Suomessa keskustelemassa kirjaansta liittyvistä teemoista. 

Meriläinen toteaa haastattelussa, että selittämätön paha olo, sekä ahdistuneisuus ja masennus ovat tämän päivän muotisairauksia, kuten kirjassaan käsittelemä hysteria oli 1800-luvun lopulla.

Hän käyttää esimerkkinä omaa masennustaan, johon hän sairastui toimiessaan kansanedustajana vuosina 2003-2007.

– Selittämätön paha olo, ahdistuneisuus ja masennus. Silloin, kun minä olen ollut masentunut, ei ollut mitään aitoa surua aiheuttavaa tapahtumaa tai järkytystä, tai mitään rankkaa sairautta, joka olisi suistanut siihen. Se oli sillä tavoin selittämätön prosessi.

–  Me olemme niin vapaita ja silti moni kokee voimakasta sosiaalista painetta muuttua ihan toisenlaiseksi kuin on. Koetaan, ettei oma persoonallisuus tai temperamentit kelpaa parisuhteessa tai työelämässä. Jos koittaa kokoajan olla voimakkaasti jotain muuta kuin on, kyllähän se aiheuttaa valtavasti pahaa oloa.

Meriläinen kertoo, että myös hän on kokenut paineita olla toisenlainen kuin oma, aito itsensä.

– Eduskunta-aikana tuli aika monta törmäystä ulkoisten odotusten kanssa. Aika paljon tuli paskaa niskaan. Kyllä silloin yritin kaventaa itseäni, Meriläinen pohtii.

Voit katsoa Meriläisen haastattelun kokonaisuudessaan jutun yläosasta löytyvältä videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja