Mainos

Rönsyilevää luonnollisuutta Ullanlinnassa

Näyttelijä Susanna Indren asuu miehensä, poikansa ja koiransa kanssa Ullanlinnan sydämessä Helsingissä. Kauniiseen jugend-taloon Kaivopuiston kupeeseen perhe muutti vasta kolme kuukautta sitten.


Susannan ja hänen perheensä edellinen koti Westendissä laitettiin myyntiin ja se esiteltiin myös Pientä pintaremonttia -ohjelmassa, jossa Susanna on mukana suunnittelijana. Kimmokkeena keskusta-asunnon ostoon toimi Susannan pojan Alfred Akselin toive asua kaupungissa.

Ullanlinnan asunnossa Susannaa ja hänen miestään Jukkaa viehättivät erityisesti sen pohjaratkaisu, jossa keittiö ja ruokasali olivat lähellä toisiaan. Lisäksi suuri eteinen toimii paitsi arjen helpottajana, myös näyttävänä sisääntuloaulana esimerkiksi paljon kutsuja järjestävän pariskunnan vieraille.

Kerrostalon ylimmän kerroksen asunnossa on neliöitä 215. Kahden makuuhuoneen, kahden työhuoneen, olohuoneen, keittiön ja ruokasalin muodostama kokonaisuus on avara korkeine huoneineen ja suurine ikkunoineen. Sisään tullessa kodikas tunnelma ottaa heti vallan, sillä Susannan koti on täynnä värien ja materiaalien kylläisyyttä heti eteisestä asti.

Asunnossa vallalla ovat maanläheiset värit, ruskean ja harmaan eri sävyt. Mukana on lisäksi ripaus vaaleanpunaista, joka näkyy esimerkiksi koristetyynyissä tai vaikkapa sähköjohdoissa, jotka Susanna toi mukanaan viimeisimmältä Rooman matkaltaan.

Kodin sisustustyyli on runsas. Vaikka Susanna suosii sisustussuunnitelmia tehdessään selkeitä linjoja, eikä yritä täyttää tilaa liiaksi, on sitä hänen omasta kodistaan vaikea uskoa. Sisustusmateriaalit ovat raskaita ja luonnollisia. Susanna itse kuvailee materiaaleja puhutteleviksi - erityisesti hänen mieleensä ovat nahka ja silkki. Eläinten taljoja löytyykin asunnosta lähes jokaisen huoneen lattialta.

Jokainen tavara kertoo tarinaa

Suuressa kattohuoneistossa kierrellessä ei pääse tylsistymään. Mielenkiinto kohdistuu jatkuvasti uusiin, pieniin yksityiskohtiin, joita asunnosta löytyy valtavasti. Keräilijäksi tunnustautuva Susanna matkustaa paljon ja tuo matkoiltaan runsaasti vanhaa ja uutta tavaraa, joista osa päätyy kotiin ja osa omaan sisustusliike Appropoohon.

Susannan mielestä mikään tavara ei ole vain koriste, vaan jokaisella on jokin funktio. Intohimoisen sisustajan tärkeimpiä esineitä omassa kodissa ovat musta ratsastajapatsas, joka on hankittu 1950-luvulla Moskovasta ja on aiemmin ollut Susannan isoäidin omistama, sekä nigerialainen keraaminen patsas, joka esittää kolmea kummituseläintä. Molempien esineiden taustalta löytyy tarina, joka tekee niistä erityisen rakkaita: kasakkapatsas on toiminut lukuisten satujen lähteenä, joita Susanna on lapsena kertonut siskolleen. Keramiikkaveistos puolestaan kuvaa kolmella kummituseläimellään Susannan perhettä.

Olohuoneessa katse kiinnittyy ensimmäisenä nahkaiseen divaaniin, jonka Susanna on tuonut mukanaan Tallinnan matkalta. Olohuoneen sohva on lepopaikkana varattu Susannan miehelle, hän itse taas viihtyy parhaiten makuuhuoneessa, joka oli kodin huoneista ensimmäisenä asumiskunnossa muuton keskellä.

Kerroksellisuus ja historia tekevät kodin

Makuuhuoneen ja olohuoneen korkeista ikkunoista avautuu näkymä Ullanlinnaan. Ruokailuhuoneen pitkän tumman puupöydän päästä avautuvasta ikkunasta voi puolestaan katsella merta. Keittiö on ruokasalin kyljessä ja sitä hallitsevat kromiset kodinkoneet sekä tummat puukaapistot.

Remonttia kattohuoneistoon ei muuton yhteydessä tarvinnut tehdä lainkaan. Valmiiseen, remontoituun asuntoon muuttaminen oli Susannan mukaan yksi parhaista asioista tässä Ullanlinnan asunnossa. Lisäksi viehättävät keskustan läheisyys sekä kaunis ympäristö.

Kodikkaan tästä asunnosta tekevät tavarat. Joka puolella on nähtävissä se, millaisia ihmisiä kodissa asuu. Lipaston päällä ja lasikaapissa on valokuvia eri vuosikymmeniltä ja Susannan mielestä jopa kymmenien taulujen sijoittelu kertoo omaa tarinaansa ja on sen vuoksi merkittävä osa kotia.

– Kodista tekee kodin kerroksellisuus, historia ja se, että tavarat kertovat tarinaa. Kotonaolosta pitää nauttia. Kodin on oltava paikka, jonne tulee aina mielellään, Susanna hymyilee.

Teksti & kuvat: Noora Koski

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.