Romutuspalkkio kiihdytti henkilöautojen kierrätyksen ennätyslukemiin

Romutuspalkkio alensi autojen ikää 2:06
Romutuspalkkiokampanja piristi autokauppaa vuonna 2018

Henkilöautoja on kierrätetty viimeksi kuluneiden kolmen kuukauden aikana enemmän kuin koskaan, kertoo Suomen Autokierrätys Oy. Autoja on romutettu joulu-helmikuussa 70 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Autokierrätys arvioi, että viimeiset kolme kuukautta ovat olleet autojen kierrätyksessä ennen kuulumattomat ja poikkeukselliset. Henkilöautojen romutustodistuksia on alustavan tiedon mukaan kirjoitettu enemmän kuin ikinä ennen vastaavana ajankohtana.

Joulukuussa käynnistynyt romutuspalkkio on Autokierrätyksen mukaan osaltaan vauhdittanut kiertoon menevien autojen määrää. Toinen merkittävä seikka on, että metallien maailmanmarkkinahinnat ovat nousussa.

Joulukuun helmikuun välisenä aikana romutettiin noin 24  000 autoa, mikä on noin 10  000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Suomen Autokierrätyksen ennusteessa autoja päätyy kiertoon tänä vuonna ennätysmäärä. Edellisten vuosien ja alkuvuoden perusteella, jos markkinatilanne pysyy samana, autoja päätyisi tällä tahdilla kiertoon vähintään 90  000–100  000 kappaletta.

– Tilannetta pitää kuitenkin seurata ja arvioida kuukausittain, koska tilanne elää voimakkaasti, Autokierrätys varoittaa tiedotteessa..

Kasvu todennäköisesti tasoittuu alun purkauksen jälkeen.

Autosta päätyy 95 prosenttia kierrätettäväksi

Autokannan uudistumisen näkökulmasta suunta on oikea, mutta ei vielä riittävä. Kantaa pitää uudistaa kahdesta suunnasta. Uusia autoja pitää Autokierrätyksen mukaan saada markkinoille ja kuluttajien käyttöön enemmän ja vanhoja käyttöikänsä loppupäässä olevia täytyy saada kierrätykseen entistä varhemmin.

Suomen Autokierrätyksen kierrätysverkosto muodostaa kiertotaloussysteemin, jossa 95 prosenttia autosta päätyy eri tavoin hyödynnettäväksi.

Auton osia voidaan uudelleen käyttää alkuperäisessä tarkoituksessa, ja muun muassa autosta kertyvä metalli saadaan talteen ja voidaan käyttää uusioraaka-aineena metalliteollisuudessa.

– Tämä on vahvasti yleisten ympäristötavoitteiden mukaista ja konkreettinen esimerkki kiertotaloudesta, Autokierrätys huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat