Mainos

Romanit: Varkaat pitäisi lähettää Suomesta kotiin

Suomeen tulevien romanien määrän odotetaan tänä vuonna nousevan noin neljäänsataan. Noin puolet tulevat Romaniasta, puolet Bulgariasta. Maa houkuttelee romaneja, sillä heidän keskuudessa uskotaan Suomesta löytyvän töitä.

Romanialainen pariskunta, 28-vuotias Elena-Niculina Váduva sekä 40-vuotias Paul Sitamatie ovat olleet Suomessa noin vuoden. Taival alkoi työttömyydellä, ja Elena-Niculina koetti ansaita perheelleen rahaa kerjäämällä.

– Tuntui pahalta, kun piti odottaa että joku antaa rahaa. Kerjäämisellä saa rahaa vain sen päivän syömisiin. En halua edes ajatella sitä enää, hän kertoo.

Kolme lasta yhä Romaniassa

Myöhemmin kumpikin löysi itselleen työpaikan Suomesta. Paul on koulutukseltaan mekaanikko, Elena-Niculina on työskennellyt ravintolan keittiössä. Elena-Niculina on kuitenkin jäänyt työelämästä toistaiseksi, sillä pariskunnalle syntyi kuukausi sitten neljäs lapsi.

– Haluaisimme jäädä tänne pysyvästi tai ainakin siksi aikaa, että lapsemme oppii Suomen ja käy koulun täällä.

Perheen kolme koulussa käyvää lasta asuu yhä Romaniassa isovanhempien luona. He toivovat saavansa heidätkin Suomeen.

– Uskomme, että pystymme saamaan täällä paremman tulevaisuuden kuin Romaniassa. Se on mahdollista, koska olen työssä ja pidän työn tekemisestä, enkä halua kerjätä, Paul sanoo.

Perhe toivoo myös löytävänsä itselleen oman asunnon Helsingistä. Heitä ärsyttää, etteivät kaikki Kalasatamassa asuvista romaneista välitä siisteydestä.

Kaikkia ei pitäisi häätää

Helsingin kaupungin romanityöryhmä on linjannut tänään, että kaupunki ei voi olla vastuussa yksittäisen kansanryhmän majoittamisesta ja muusta auttamisesta. Viime vuonna romanit ajettiin takaisin kotimaahansa ennen talven paukkupakkasia. Elena-Niculinan ja Paulin mukaan kaikkia romaneja ei pitäisi häätää kokonaan pois.

– Rikoksentekijät pitäisi lähettää kotiin eikä muita. Ei pitäisi leimata kaikkia vaan vain se, joka varastaa. Me haluamme elää lain mukaisesti, Paul toteaa.

Lisää romanielämästä Helsingin Kalasatamassa tänään MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa kello 20.00.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.