Rokote kehitteillä – ei enää tupakka- tai huumeriippuvuuksia?

NY Times uutisoi kehitteillä olevasta rokotteesta, joka voi hyvinkin olla tulevaisuuttamme – kuvittele, millainen maailma olisi, jos esimerkiksi huumeet eivät enää tehoaisikaan meihin?

Tutkijat ovat kehittäneet lääkkeitä useisiin hengenvaarallisiin tauteihin, mutta myös huumeet ja alkoholi koituvat kohtaloksi monelle.

Nyt kehitteillä onkin rokote riippuvuuksia vastaan: tupakasta tai huumeista riippuvainen ei rokotteen jälkeen saisi aineista enää minkäänlaista mielihyvää.

25 vuotta asian parissa työskennellyt tohtori Kim D. Janda Scripps Research Instituutista kertoo NY Timesin haastattelussa, että yrityksistä huolimatta rokote vaikuttaa lupaavalta vain tupakasta ja kovista huumeista riippuvaisille – alkoholin ja marijuanan riippuvuuteen he eivät ole löytäneet mahdollista vastausta.

– Etanolin molekyylit osoittautuivat liian pieniksi, jotta ne kiinnittyisivät rokotteen proteiiniin. Marijuanan huumaustilan aiheuttava ainesosa taasen piiloutuu kehoon niin taitavasti, ettei sitä pystytä kunnolla jäljittämään, Janda kertoo NY Times -lehden haastattelussa.

Rokote toimisi samalla tavoin kuin muutkin lääkkeet: keho ryhtyisi tuottamaan vasta-aineita, jotka estäisivät riippuvuuden. Lääkettä käytettäisiin, mikäli riippuvuus olisi jo ehtinyt syntyä.

Tutkimus on tuottanut jo tulosta muun muassa rottakokeissa: heroiinin vaikutuksille altistetut eläimet eivät rokotteen antamisen jälkeen osoittaneet enää minkäänlaisia oireita huumausaineesta.

Lähde: nytimes.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja