Mainos

Risto Kuisma: Myllyhoito pelasti tuurijuopon

AKT:n entinen puheenjohtaja ja SDP:n entinen kansanedustaja Risto Kuisma, 65, on kertonut avoimesti alkoholiongelmastaan. Hän raitistui kesällä 1990.

– Tietysti julkisen henkilön alkoholinkäyttö leviää laajalle, kun tavallisen pulliaisen ongelma leviää vain lähipiiriin. Syyt liiallisen alkoholikäyttöön ovat monimutkaiset, Kuisma sanoo MTV3 Uutisille.

Kuisma toteaa olleensa tuurijuoppo, jonka ongelmat pahenivat ajan mittaan. Välillä hän oli juomatta pitkiäkin aikoja, jopa vuoden, mutta sen jälkeen tuli eripituisia juomaputkia.

– Jotkut tulevat nopeasti alkoholiriippuvaisiksi, toisilla kestää pitkään. Pääosa ihmisistä kuolee johonkin muuhun ennen kuin tulevat alkoholiriippuvaisiksi. Ongelma on hirveän yleinen, eri ihmisillä eri määrät johtavat riippuvuuteen.

"Itsemurha-ajatukset pysäyttivät"

Työtehtävissä Kuisma sanoo olleensa selvin päin, mutta alitajuisesti suunnitelleensa ja varanneensa itselleen löysempää aikaa tai lomia, jolloin olisi mahdollisuus juoda. Lopullinen stoppi juomiseen tuli kesällä 1990, kun itsemurha-ajatuksia alkoi tulla mieleen.

– Olin sitä mieltä, että en pääse irti muuten. En ymmärtänyt, että olin alkoholiriippuvainen, enkä uskonut, että muilla ihmisillä on niin vaikeita ongelmia. Jälkikäteen ajatellen ongelmani eivät olleet edes pahimmasta päästä.

Kuisman alkoholiongelmat tulivat ensimmäisen kerran julkisuuteen vasta lopettamiskesänä, jolloin oli SDP:n puoluekokous Lappeenrannassa.

– Pidin siellä illansuussa puheen, ja esiinnyin selvästi humalassa. Esiintymiseni näytettiin sitten myös televisiouutisissa.

Terveiset Hakkaraiselle: Kyllä siitä selviää

Avuksi alkoholiongelmaan tuli Myllyhoito, joka perustuu AA-kerhon tapaan 12 askeleen ohjelmaan, jossa ainut ratkaisu on ehdoton raittius.

– Itse uskon, että sellainen ihminen, jolla on ollut alkoholiriippuvuus, ei voi ottaa tippaakaan. Yhtään ihmistä ei tiedetä, jolla on ollut alkoholiriippuvuus, olisi hoidon jälkeen onnistunut juomaan normaalisti.

Pahimmillaan 130 kiloa painanut Kuisma jätti viinan myötä myös tupakan. Elämäntaparemontin myötä hän juoksi muun muassa 30 maratonia.

– Luulin, että olin kuolemansairas, vaikka en ollut. Johtui vain huonosta henkisestä ja fyysisestä kunnosta.

Alkoholinkäytön lopettamisella Kuisma ei koe menettäneensä mitään arvokasta. Tänään hoitoon hakeutuneelle kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle Kuisma lähettää seuraavanlaiset terveiset:

– Kyllä siitä selviää, alku on vähän hankalaa, mutta siitä tulee palkinto myöhemmin. Alussa tuntuu, että elämä loppuu eikä viinasta voi luopua. Pidemmän päälle, en kävisi juomaan, vaikka uskoisin, että ei tulisi tällaisia seurauksia kuin aikaisemmin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.