Rishi Sunak sai puoluejohtajakisaan vaaditut sata tukijaa taakseen – ei ole vielä virallisesti ilmoittanut olevansa käytettävissä

Miksi Liz Truss kesti tehtävässään vain kuusi viikkoa, miten Britannian käy nyt? 13:07
Katso video: Miksi Liz Truss kesti tehtävässään vain kuusi viikkoa, miten Britannian käy nyt?

Ehdokkaalla on oltava vähintään 100 kansanedustajan tuki takanaan.

Britanniassa entisen valtiovarainministerin Rishi Sunakin kerrotaan saaneen taakseen puoluejohtajaehdokkuuteen vaadittavat sata konservatiivikansanedustajaa.

Kansanedustaja Tobias Ellwood kertoo Twitterissä olevansa sadas Sunakin tukija. Myös BBC kertoo saaneensa kampanjalähteeltä tiedon, että tukijalista on kasvanut sataan.

Sunak ei ole vielä virallisesti ilmoittanut olevansa mukana kisassa puoluejohtajan ja pääministerin paikasta. Hän jäi aiemmin syksyllä kakkoseksi tällä viikolla eronneelle Liz Trussille.

Sunak voittaa, jos kisaan jo ilmoittautunut Penny Mordaunt ja mahdollisesti joukkoon liittyvä Boris Johnson eivät löydä sataa tukijaa.

Kaikki ehdokkaat selvillä maanantaina 

Entinen pääministeri Johnson joutui jättämään paikkansa maan ja puolueen johdossa kesällä moninaisten kohujen myötä. Hänkään ei ole vahvistanut ehdokkuuttaan, mutta hän on mediatietojen mukaan jättänyt Karibian-lomansa kesken osallistuakseen kisaan.

Seuraajaehdokkaiden on ilmoittauduttava maanantaina Suomen aikaa kello 16:een mennessä. Ehdokkaalla on oltava vähintään sadan kansanedustajan tuki, joten kun parlamentin alahuoneessa on 357 konservatiivia, kisaan mahtuu enintään kolme ehdokasta.

Jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi, puolue järjestää sähköisen jäsenäänestyksen. Puoluejohtajan ja pääministerin nimi on selvillä viimeistään ensi perjantaina.

Päivitetty 7.24: Korjattu otsikosta puheenjohtajakisan sijasta puoluejohtajakisa. 

Lue myös:

    Uusimmat