Rikospaikka: Romanien yhteenotot kasvussa – pienetkin someriidat kärjistyneet aseella uhkaamiseen tai ampumiseen, asiantuntijan mukaan yhteisön kontrolli on hukassa

Rikospaikan mukaan poliisin tietoon on pelkästään Itä-Uudenmaan poliisin alueella tullut tänä vuonna noin neljäkymmentä tilannetta, jossa nuorehkot romanimiehet ovat ampuneet tai uhkailleet aseella toisiaan. Tilanteet ovat kärjistyneet hyvinkin pienistä riidoista.

Katso oheiselta videolta Rikospaikan juttu ja rikostorjuntatyötä Romanifoorumilla tekevän Miska Nymanin haastattelu aiheesta.

Rikospaikan tietojen mukaan esimerkiksi loukkaukset Facebookissa ovat johtaneet ampumisiin.

Koko maan alueella väkivalta- ja asetilanteita on poliisin tietoon tullut ilmeisesti satakunta ja näissä teoissa on ollut mukana sata, joidenkin arvioiden mukaan jopa kaksisataa nuorehkoa romanimiestä. 

Poliisi ei tilastoi erikseen romanien rikosepäilyjä, joten mitään tarkkoja lukuja ei ole. Luvut ovat siis arvioita. 

Tapaukset ovat poliisin mukaan hankalia selvittää, koska uhritkaan eivät aina kerro syytä tapahtumiin. Asetilanteet ovat vaarallisia myös sivullisille ja uhka poliisin työturvallisuudelle.

Romanien välistä väkivaltaa on ollut aina, mutta uusin ilmiö on päässyt kasvamaan piilossa, koska esimerkiksi poliisi ei tiedotteissaan mainitse uhrin tai epäillyn romanitaustaa.

"Sisäisten arvojen heikkeneminen"

Rikostorjuntatyötä Romanifoorumilla tekevä Miska Nyman näkee tilanteen vakavaksi. Hänen mukaansa nuorten asenne ylipäätään väkivaltaa kohtaan on muuttunut suopeammaksi.

– Se on tullut myös romanikulttuuriin, hän sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Nymanin mukaan asejutuissa kyse ei ole sukuriidoista, vaan pikemminkin nuorten miesten kunniantunnosta, jossa pienikin loukkaus saattaa johtaa väkivaltaiseen tekoon. Taustalla on arvion mukaan osin myös huumeriitoja.

Isompana kuvana Nyman näkee romaniyhteisön sisäisten arvojen heikkeneminen.

– Vanhat patriarkat ja matriarkat ovat menehtyneet ja hävinneet pois kuviosta. Yhteisökontrolli on ruma sana, mutta käytän sitä tässä. Meillä on ollut vahva oman suvun kontrollointi.

– Nyt ei ole ihmisiä, jotka nousisivat suvussa vastuuseen veljen lapsista, lapsenlapsista, veljen lapsenlapsista ja muista. Heitä ei ole.

– Me tarvitsemme nyt miehiä ja naisia, jotka nousevat ottamaan tämän roolin.

Lue myös:

    Uusimmat